Pedofilügybe bukott bele az izlandi kormány

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Egy évet sem bírt ki a tavaly megalakult izlandi kormány, nagy valószínűséggel újra választás kell kiírni a 300 ezres szigetországban.

A három pártból álló kormánykoalícióból a Fényes Jövő pártja vált ki, miután kiderült, a miniszterelnök, Bjarni Benediktsson két hónapja titkolja, hogy tud arról, édesapja korábban támogató levelet írt egy pedofil bűnügyben elítélt férfi érdekében.

Izlandon ugyanis súlyos bűncselekményekért elítéltek részleges amnesztiában részesülnek, ha a társadalom három tiszteletre méltó tagjától sikerül támogató levelet szerezniük.

A pedofil férfi ügye azonban annyira kiakasztotta a közvéleményt, hogy politikai botrány lett a dologból: Hjalti Sigurjón Hauksson 12 éves nevelt lányát erőszakolta meg nap mint nap. Miután kiderült a levél léte, az áldozat is értetlenségének adott hangot, a levélben ugyanis a férfi becsületének visszaállítását indítványozta a minszterelnök apja.

A levél nyilvánosságra kerülését ráadásul egy jó ideje próbálta megakadályozni a kormány. (BBC)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.