Pedofilügybe bukott bele az izlandi kormány

Tbg
külföld
2017 szeptember 15., 13:05

Egy évet sem bírt ki a tavaly megalakult izlandi kormány, nagy valószínűséggel újra választás kell kiírni a 300 ezres szigetországban.

A három pártból álló kormánykoalícióból a Fényes Jövő pártja vált ki, miután kiderült, a miniszterelnök, Bjarni Benediktsson két hónapja titkolja, hogy tud arról, édesapja korábban támogató levelet írt egy pedofil bűnügyben elítélt férfi érdekében.

Izlandon ugyanis súlyos bűncselekményekért elítéltek részleges amnesztiában részesülnek, ha a társadalom három tiszteletre méltó tagjától sikerül támogató levelet szerezniük.

A pedofil férfi ügye azonban annyira kiakasztotta a közvéleményt, hogy politikai botrány lett a dologból: Hjalti Sigurjón Hauksson 12 éves nevelt lányát erőszakolta meg nap mint nap. Miután kiderült a levél léte, az áldozat is értetlenségének adott hangot, a levélben ugyanis a férfi becsületének visszaállítását indítványozta a minszterelnök apja.

A levél nyilvánosságra kerülését ráadásul egy jó ideje próbálta megakadályozni a kormány. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.