Az ukrán külügy bízik abban, hogy Szijjártó megnyugszik, miután elmagyarázták neki az oktatási törvény részleteit

politika
2017 szeptember 16., 06:01
comments 322

Vagyim Prisztajko ukrán külügyminiszter-helyettes nem gondolja, hogy Ukrajna hátba szúrta volna Magyarországot az új nyelvtörvénnyel. A hvg.hu beszámolója szerint a politikus a szomszédos országok nagyköveteivel való találkozás után azt mondta:

A magyar külügyminiszter szerint Ukrajna hátba szúrta Magyarországot. Az érintett országok nagyköveteivel folytatott megbeszélésen nem volt ilyen hangnem, szakmai volt a megbeszélés. Bízom abban, hogy Szijjártó Péter megváltoztatja retorikáját az után, hogy megmagyaráztuk az oktatási törvény részleteit.

Az új ukrán oktatási törvény kimondja, hogy Ukrajnában az oktatás nyelve az államnyelv. Vagyis a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása - az ukrán mellett - csak az első négy osztályban engedélyezett, és csak az önkormányzati fenntartású tanintézetek külön osztályaiban vagy csoportjaiban, így az 5. osztálytól felfelé, az anyanyelvi tárgyak kivételével, minden tantárgyat ukránul oktatnának majd.

Szijjártó Péter erről pénteken azt mondta, hogy a törvény „szégyenletes és gyalázatos, a kisebbségek jogait durván megsérti”, majd hozzátette, hogy az ügyben a bolgár, a román és a görög külügyminiszterrel közösen lépnek fel. Közös tiltakozó levelüket az ukrán külügyminiszterhez, az Európa Tanács főtitkárához és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kisebbségügyi főbiztosához már eljuttatták.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.