Az ukrán külügy bízik abban, hogy Szijjártó megnyugszik, miután elmagyarázták neki az oktatási törvény részleteit

Több 444 videó?
Szeretném

Vagyim Prisztajko ukrán külügyminiszter-helyettes nem gondolja, hogy Ukrajna hátba szúrta volna Magyarországot az új nyelvtörvénnyel. A hvg.hu beszámolója szerint a politikus a szomszédos országok nagyköveteivel való találkozás után azt mondta: 

A magyar külügyminiszter szerint Ukrajna hátba szúrta Magyarországot. Az érintett országok nagyköveteivel folytatott megbeszélésen nem volt ilyen hangnem, szakmai volt a megbeszélés. Bízom abban, hogy Szijjártó Péter megváltoztatja retorikáját az után, hogy megmagyaráztuk az oktatási törvény részleteit.

Az új ukrán oktatási törvény kimondja, hogy Ukrajnában az oktatás nyelve az államnyelv. Vagyis a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása - az ukrán mellett - csak az első négy osztályban engedélyezett, és csak az önkormányzati fenntartású tanintézetek külön osztályaiban vagy csoportjaiban, így az 5. osztálytól felfelé, az anyanyelvi tárgyak kivételével, minden tantárgyat ukránul oktatnának majd.

Szijjártó Péter erről pénteken azt mondta, hogy a törvény „szégyenletes és gyalázatos, a kisebbségek jogait durván megsérti”, majd hozzátette, hogy az ügyben a bolgár, a román és a görög külügyminiszterrel közösen lépnek fel. Közös tiltakozó levelüket az ukrán külügyminiszterhez, az Európa Tanács főtitkárához és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kisebbségügyi főbiztosához már eljuttatták.