Eredetileg fekete lett volna Charlie, a csokigyáras kisfiú

2017 szeptember 16., szombat 14:22
73

A híres angol gyerekregény, a Charlie és a csokigyár címszereplője, Charles Bucket, a szőke, fehér kisfiú Roald Dahl eredeti tervei és szövegvázlatai szerint fekete lett volna, mármint a bőrszínére nézve - mesélte el Felicity Dahl, a művész özvegye egy interjúban. Mrs Dahl szerint a férje az első leírt verzióban is feketeként írt Charlie-ról.

A téma úgy került elő, hogy a BBC egyik műsorában Dahl életrajzírója, Roland Sturrock megegyezte, hogy az író értette az “amerikai érzékenységet”. Az özvegy erre azt válaszolta, hogy igen, a férjét kétségtelenül “befolyásolta Amerika”, hogy ehhez kapcsolódva árulja el, Charlie-t például azért írták át fehérre, mert a férje irodalmi ügynöke szerint rossz ötlet lett volna fekete főhőst választani, mert az amerikai olvasók azt kérdezgették volna, hogy Charlie miért fekete. 

Felcity Dahl azt mondta, hogy nagyon sajnálja, hogy a férje hallgatott az ügynökére, és arra kérdésre, hogy egyszer elképzelhető lenne-e egy átdolgozott Csokigyár-kiadás, egy "csodás lenne, nem?"-mel reagált. 


(Via New York Times

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt