32 embert vettek őrizetbe St. Louisban, miután felmentettek egy rendőrt, aki 2011 lelőtt egy fekete férfit

külföld
2017 szeptember 17., 16:21
comments 103

Több tucat demonstrálót vett őrizetbe a rendőrség, miután a Missouri államban lévő St. Louisban felmentettek egy fehér rendőrt egy fekete férfi 2011-es halálának ügyében. A felmentésről szóló pénteki határozat után rögtön utcára mentek a demonstrálók, és három napja folyamatosak az utcai tiltakozások.

St. Louis egyik, éjszakai életéről ismert külvárosában volt egy csoport, akik szombat éjjel rendőri felszólításra sem széledtek szét, viszont ablakokat törtek be, és dobálták a rendőröket. A rendőrség végül teljes utcai védőfelszerelésben, könnygáz használatával oszlatta fel a csoportot, majd 32 embert őrizetbe is vettek. Az akció során 10 rendőr sérült meg.

A tüntetések során betört kirakat.
photo_camera A tüntetések során betört kirakat. Fotó: SCOTT OLSON/AFP

A tüntetők felháborodását csak fokozta egy pénteki interjú, amiben Jason Stockley, a rendőr, aki 2011-ben lelőtte a 24 éves Anthony Lamar Smith-t, azt mondta, megérti, hogy nehéz lehet az áldozat családjának, és tudja, hogy mindenki hibáztatni akar valakit, de egyszerűen nem ő az az ember, akit most hibáztatni kell.

Smith akkor halt meg, mikor megpróbált elmenekülni a letartóztatására érkező rendőrök elől. Stockley azzal védekezett, hogy önvédelemből lőtt, ugyanis veszélyben érezte magát, mert látott Smithnél egy ezüst revolvert, amikor Smith az autójával a rendőrök felé tolatott, aztán gázt adva el akart menekülni. A pisztolyt megtalálták a férfi autójában, viszont nem volt rajta Smith DNS-e, Stocleyé azonban igen. Emiatt gondolták sokan úgy, hogy a fegyvert a rendőr helyezte el később az autóban annak érdekében, hogy tudjon önvédelemre hivatkozni.

photo_camera Fotó: SCOTT OLSON/AFP

Ezen kívül Stockley autójának kamerája azt is rögzítette, ahogy a rendőr azt mondja: „megölöm ezt a szarházit”, és nem sokkal ezután ötször rá is lőtt Smithre.

A bíróság azért mentette fel a rendőrt, mert szerintük az ügyészség bizonyítékai nem voltak elegendőek ahhoz, hogy kételkedjenek a rendőr szavaiban, aki önvédelemre hivatkozott. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.