Lehet, hogy az USA mégsem lép ki a párizsi klímaegyezményből?

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A Fehér Ház továbbra is azt állítja, hogy az Egyesült Államok kiszáll a párizsi klímaegyezményből. Ez csak azért izgalmas, mert szombaton nemzetközi diplomáciai források arról beszéltek a Wall Street Journal szerint, hogy Washington meggondolta magát, és maradnának az egyezményben. 

Ezt erősítette meg az EU klímaügyekért felelős biztosa, Miguel Arias Canete is, aki szerint az amerikaiak már inkább maradnának, és a feltételek újratárgyalása helyett inkább a jelenlegi egyezményen belül keresnének mozgásteret maguknak. 

Donald Trump júniusban jelentette be, hogy kilépteti országát a klímaegyezményből, ami egy globális közös felelősség-és feladatvállalás a környezetszennyező gyakorlatok visszaszorítására. Trump azzal érvelt, hogy a megállapodás árt az amerikai üzleti érdekeknek. A lépést világszerte felháborodva fogadták, sokak szerint ráadásul ezzel Trump elérte azt is, hogy az Egyesült Államok többé ne legyen főszereplő a legnagyobb jelenkori globális kihívás kezelésében. 

A WSJ cikke szerint egy kanadai találkozó után születhetett meg az új döntés az amerikai kormányban. Akkor 30 ország környezetvédelmi miniszterei találkoztak, az Egyesült Államok csak megfigyelőként volt jelen. 

Canete itt beszélt arról, hogy az Egyesült Államok felülvizsgálhatja, milyen feltételek mellett tudnak mégis a jelenlegi egyezményen belül maradni. Ha tényleg végigvinnék a kilépést, USA Szíria és Nicaragua közé csatlakozna, jelenleg csak ez a 2 ország nincs benne a megállapodásban. (Nicaragua azért, mert túl puhának találták az egyezményt). 

Szombat délután a cikkre reagálva Sarah Huckabee Sanders fehérházi szóvivő arról beszélt, hogy nincs változás az USA politikájában a párizsi egyezménnyel kapcsolatban, és ahogy Trump teljesen egyértelművé tette, nem maradnak, ha csak nem tárgyalják úgy újra a feltételeket, hogy azok kedvezőbbek legyenek az ország számára. 

A Bloomberg is azt jelentette közben, hogy az amerikai vezetés környékén megjelent az az álláspont, hogy mivel az újratárgyalásra nincs reális esély, a jelenlegi kereteken belül keresnek mozgásteret az egyezkedésre. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.