A mesterséges intelligencia tíz évvel a tünetek jelentkezése előtt felismeri az Alzheimert

2017 szeptember 18., hétfő 7:33
44

A mesterséges intelligenciának az orvoslásban is nagy szerepe lehet. A Bari Egyetem kutatói például kismintás kísérletük eredményei alapján állítják, hogy az alzheimeres elváltozások felismerésére edzett mesterséges intelligenciájuk (MI) a betegség tüneteinek jelentkezése előtt tíz évvel képesek már megállapítani a megbetegedést.

Az MI-jüket 67 MRI-felvétel segítségével képezték ki. A 67 képből 38 készült alzheimeres agyról, a maradék 29 egészséges agyakról készült felvétel volt. A kutatók arra képezték ki MI-jüket, hogy a neuronháló elemzésével felderítsék a betegséget. A kiképzés után az MI-t 148 új szkennel tesztelték. Ezek közül 48 már alzheimeres betegek agyáról készült, 48 pedig olyan emberek agyáról, akiknél később alzheimert diagnosztizáltak.

Az MI az esetek 86 százalékában volt képes diagnosztizálni az Alzheimert, 84 százalékban pedig már azokat a nagyon korai, nagyon enyhe kognitiv elváltozásokat is, amelyek később alzheimerhez vezettek.

Ez alapján úgy vélik, hogy ha az MI-jüket nagyobb mennyiségű képpel tudnák felkészíteni, akkor a jövőben még ennél is sokkal pontosabban ismerheti fel a betegséget. (Via Endgadget)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt