A mesterséges intelligencia tíz évvel a tünetek jelentkezése előtt felismeri az Alzheimert

A mesterséges intelligenciának az orvoslásban is nagy szerepe lehet. A Bari Egyetem kutatói például kismintás kísérletük eredményei alapján állítják, hogy az alzheimeres elváltozások felismerésére edzett mesterséges intelligenciájuk (MI) a betegség tüneteinek jelentkezése előtt tíz évvel képesek már megállapítani a megbetegedést.

Az MI-jüket 67 MRI-felvétel segítségével képezték ki. A 67 képből 38 készült alzheimeres agyról, a maradék 29 egészséges agyakról készült felvétel volt. A kutatók arra képezték ki MI-jüket, hogy a neuronháló elemzésével felderítsék a betegséget. A kiképzés után az MI-t 148 új szkennel tesztelték. Ezek közül 48 már alzheimeres betegek agyáról készült, 48 pedig olyan emberek agyáról, akiknél később alzheimert diagnosztizáltak.

Az MI az esetek 86 százalékában volt képes diagnosztizálni az Alzheimert, 84 százalékban pedig már azokat a nagyon korai, nagyon enyhe kognitiv elváltozásokat is, amelyek később alzheimerhez vezettek.

Ez alapján úgy vélik, hogy ha az MI-jüket nagyobb mennyiségű képpel tudnák felkészíteni, akkor a jövőben még ennél is sokkal pontosabban ismerheti fel a betegséget. (Via Endgadget)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.