Halálra ítélhetnek Irakban egy 16 éves német lányt, aki csatlakozott az Iszlám Államhoz

Terrorizmus
2017 szeptember 18., 15:43
comments 797

Irak miniszterelnöke, Haider al-Abádi azt mondta, lehetséges, hogy halálra ítélik Linda Wenzelt, mert a 16 éves német lány csatlakozott az Iszlám Állam terrorszervezethez. A tinédzser sorsa az iraki igazságszolgáltatás kezében van – mondta.

A miniszterelnök az Associated Pressnek azt mondta, bizonyos törvények alapján a fiatalkorúak is számon kérhetők a tetteikért, főleg akkor, ha ártatlan emberek meggyilkolásáról van szó.

Az iraki hadsereg Moszul visszafoglalásakor, júliusban találta meg a pincében bujkáló Linda Wenzelt, aki állítólag az ISIS „rendőrségének” dolgozott. Az elfogásakor készítették ezt a videót:

link Forrás

A lány 15 évesen azután szökött meg a kelet-németországi otthonából, egy kis szászországi faluból, hogy csatlakozzon az ISIS-hez Irakban, miután az interneten szélsőségesekkel került kapcsolatba. Törökországon keresztül ment Szíriába, ahol egy ISIS-harcos felesége lett, majd Moszulba vitték. Itt a férjét nem sokkal később megölték. A lány egy évet tölthetett Irakban, mielőtt a menekülő terroristák hátrahagyták a visszafoglalt városban.

Most egy bagdadi börtönben várja a tárgyalását. Irakban tavaly 88 halálraítéltet végeztek ki akasztással, de idén még több kivégzés lehet, mert Moszul visszafoglalásakor sok terroristát elfogtak.

Ha Németországban állna bíróság elé, Wenzel enyhébb ítéletet, 1-től 10 évig tartó börtönbüntetést kaphatna. A német külügyminisztérium dolgozik is azon, hogy Wenzelt – három másik, szintén az ISIS-hez csatlakozó német nővel együtt – kiadják nekik, de Irak és Németország között jelenleg nincs kiadatási egyezmény.

Egy iraki újságíró, aki találkozott Wenzellel, azt mondta, a kimerült lány láthatólag nincs tisztában azzal, mi várhat rá a tetteinek köszönhetően, és úgy mondta azt, hogy haza akar menni Németországba, mintha egy olyan kaland ért volna véget a számára, ami nem tetszett neki. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.