Lovasrendőrökkel és vízágyúkkal fékezték meg az ultraortodox zsidó tüntetőket Jeruzsálemben

külföld
2017 szeptember 18., 04:26
comments 192
link Forrás

Erőszakossá vált az a demonstráció, amit ultraortodox zsidók szerveztek össze vasárnap Jeruzsálemben, hogy tiltakozzanak annak a fiatal férfinek a letartóztatása ellen, aki nem volt hajlandó megjelenni a sorozáson. 

Olyannyira elfajult a tüntetés, hogy lovasrendőrök, sőt vízágyúk bevetésére is szükség volt az ultraortodox negyedben több száz résztvevővel zajló felvonulás megfékezésére. A tiltakozók utcákat torlaszoltak el és kövekkel is dobáltak a tüntetők, de a rendőröket sem kellett félteni. 

Összesen nyolc embert állítottak elő, ütötték, egyes felvételeken pedig látszik, hogy a földön húzták végig a tüntetőket. 

link Forrás

Az ultraortodox diákok vallási alapon felmentést kaphatnak a kötelező katonai szolgálat alól, de ezt a felmentést a sorozás során kell megszerezniük. Mivel az érintett férfi nem vett részt a folyamatban, előállították. Erre válaszul kezdődött a tüntetés. Az ultraortodoxok folyamatosan lobbiznak annak érdekében, hogy még kevesebb katonát kelljen adniuk a hadseregbe, de a legfelsőbb bíróság legutóbbi kezdeményezésüket nemrég visszautasította. 

 Izraelben nagyon komolyan veszik a katonai szolgálatot. A 18 éves férfiak és nők zömét egyaránt behívják szolgálatra, az ország nagyvárosaiban gyakori a sétáló fiatal fegyveres katonák látványa. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.