Magyar kutatók kísérletei alapozhatják meg a hatékonyabb rákkezelést

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

A daganatok gyakran ellenállóvá válnak a gyógyszerekkel szemben és a kezelés ellenére tovább növekednek. Ennek a problémának a megoldására Szakács Gergely, az MTA Természettudományi Kutatóközpont kutatója és munkatársai olyan terápiát javasolnak, amely elejét veheti a rezisztencia kialakulásának, így meghosszabbíthatja a daganatos betegek életét, ísmerteti a Magyar Tudományos Akadémia Szakácsék a Journal of Controlled Release szakfolyóiratban megjelent tanulmányát.

A kutatók eszerint a sejtek ún. gyógyszerpumpáit próbálják átverni. Ezek a "pumpák" olyan molekulák, amelyek a káros anyagokat, mérgeket távolítják el a szervezetből. A rákos sejtek ezeket használják a gyógyszermolekulák eltávolítására, így rezisztenssé válva a kezeléssel szemben. Szakácsék az emlőrák kezelésére használt, a gyógyszerpumpák miatt gyakran hatástalanná váló doxorubicin egy módosított formájával végeztek bíztató kísérleteket.

"Eredményünk arra irányította rá a figyelmet, hogy szemben a korábbi megközelítéssel, ahol a már kialakult rezisztencia gátlására helyeztük a hangsúlyt, inkább a rezisztencia megelőzésére kellene gondolnunk: olyan terápiás protokollokat kellene kidolgoznunk, amelyek megelőzik, vagy legalább időben kitolják a tumorsejteket a terápiával szemben megvédő mechanizmusok megjelenését" - foglalta össze Szakács Gergely. (Via MTI)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.