Az amerikai hatóságok lehallgatták Donald Trump kampánymenedzserét

Titkos bírósági rendelet alapján dolgozó amerikai nyomozók az amerikai választás előtt és után is leghallgatták Paul Manafortot, Donald Trump egykori kampánymenedzserét. Manafortot Trump még a választás előtt eltávolította a csapatából, minden bizonnyal azért, mert túl közeli kapcsolatban volt Vlagyimir Putyin orosz elnök köreivel.

A CNN úgy tudja, a lehallgatások egy olyan időszakban is zajlottak, amikor Manafort rendszeresen kommunikált a már elnök Trumppal, ugyanakkor azt nem tudni, hogy Trump üzeneteit is rögzítették-e ekkor. 

A lehallgatott üzenetek tartalmát ismerő források szerint ezek közt volt olyan is, amelyben Manafort arra biztatta az oroszokat, hogy segítsék a Trump-kampányt.

A lehallgatásokat lehetővé tévő bírósági határozatot a Foreign Intelligence Surveillence Act (FISA) alapján adták ki azok után, hogy Manafort ellen már 2014-ben elkezdett nyomozni az FBI. Akkor még azzal foglalkoztak, hogy a későbbi kampánymenedzsernek mi köze volt azokhoz a washingtoni tanácsadó cégekhez, amelyek az előző, oroszpárti ukrán vezetésnek dolgoztak.

A lehallgatásokat egy idő után bizonyíték hiányában befejezték, de később az FBI újabb FISA-meghatalmazás birtokában újrakezdte, és 2017 elejéig folytatta is. A CNN forrásai szerint ez a meghatalmazás specifikusan a Trump-kampány alkalmazottai és orosz ügynökök lehetséges kapcsolatának vizsgálatáról szólt.