A házelnök aláírta az ukrán nyelvtörvényt

külföld
2017 szeptember 19., 12:01

Andrij Parubij ukrán házelnök kedden aláírta a kijevi parlament által megszavazott új oktatási törvényt, és elküldte jóváhagyásra Petro Porosenko elnöknek. Ezt maga a parlament elnöke jelentette be sajtótájékoztatón.

Parubij szerint a törvény védi az ukránt, mint államnyelvet, egyben "semmilyen mértékben sem" szorítja vissza a nemzetiségi, illetve az úgynevezett őshonos népek - mint a krími tatárok - nyelveit. Petro Porosenko az elmúlt napokban szintén védelmébe vette a törvényt, így várhatóan alá is írja azt.

A törvény éles vitát váltott ki belföldön, de több ország, köztük az Magyarország, Románia és Lengyelország is tiltakozott a nemzetiségek anyanyelven töténő oktatásának tervezett visszaszorítása ellen. Keddi hír, hogy Szijjártó Péter bejelentette, Maqyarország az ENSZ elé viszi az ügyet. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.