Irán és Venezuela is kiakadt Trump ENSZ-ben elmondott beszéde miatt

külföld
2017 szeptember 19., 20:13

Irán és Venezuela élesen bírálta, Izrael viszont dicsérte Donald Trump amerikai elnöknek az ENSZ-közgyűlés 72. ülésszakának általános vitájában mondott keddi beszédét.

Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter a Farsz félhivatalos hírügynökség szerint Trump Iránnal kapcsolatban tett kijelentéseit arcátlannak és tudatlannak nevezte. Hozzátette: az amerikai elnök beszéde bizonyítja, nincs tisztában Teheránnak a terrorizmussal szemben folytatott küzdelmével. "Trump szégyentelen megjegyzései, amelyekben figyelmen kívül hagyja Irán harcát a terrorizmussal szemben, tájékozatlanságát illetve tudatlanságát mutatja" - mondta Zaríf. A Twitteren a külügyi tárcavezető annyit közölt, hogy Trump középkort idéző "gyűlöletbeszéde" méltatlan a válaszra.

photo_camera Fotó: Drew Angerer/AFP

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő ugyanakkor dicsérő szavakkal méltatta Twitter-üzenetében az amerikai elnököt. "A több mint 30 éves tapasztalatom során a világszervezettel, nem hallottam még ilyen merész és bátor beszédet" - írta. Szerinte Trump "igazat szólt a világunkat fenyegető nagy veszélyekről, és erőteljes felhívást tett velük szemben az emberiség jövőjének biztosítása érdekében". 

 Trump ismételten "szégyenletesnek" nevezte az általa "korrupt diktatúrának" nevezett Iránnal a hat nagyhatalom által 2015-ben megkötött atomalkut, miközben azt állította, Teherán fő exportterméke a terrorizmus. Azt is a teheráni vezetés szemére vetette, hogy a zsidó államot fenyegeti és terroristákat támogat.

Venezuela pedig állami szuverenitásának veszélyeztetésével vádolta az Egyesült Államokat, Donald Trumpot pedig rasszistának minősítette. Jorge Arreaza venezuelai külügyminiszter New Yorkban újságírók előtt kijelentette, elutasítják Trump elnök vagy bárki más fenyegetéseit. Hozzátette: Trump "rasszista elméletet vall" és a hidegháborús időszakot szeretné felidézni.

Az amerikai elnök keddi beszédében bírálta a Venezuelában a "szocialista diktatúra" alatt kialakult "elfogadhatatlan helyzetet".

Angela Merkel német kancellár Trump Észak-Koreát teljes megsemmisüléssel fenyegető nyilatkozatát követően egy lehetséges háború veszélyére figyelmeztetett. A német kancellár egy schwerini kampányrendezvényen hangsúlyozta: Berlin csak diplomáciai, békés megoldást lát a konfliktus rendezésére. "Minden más katasztrófához vezet, erről mélyen meg vagyok győződve" - jelentette ki Merkel. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.