Irán és Venezuela is kiakadt Trump ENSZ-ben elmondott beszéde miatt

Irán és Venezuela élesen bírálta, Izrael viszont dicsérte Donald Trump amerikai elnöknek az ENSZ-közgyűlés 72. ülésszakának általános vitájában mondott keddi beszédét.

Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter a Farsz félhivatalos hírügynökség szerint Trump Iránnal kapcsolatban tett kijelentéseit arcátlannak és tudatlannak nevezte. Hozzátette: az amerikai elnök beszéde bizonyítja, nincs tisztában Teheránnak a terrorizmussal szemben folytatott küzdelmével. "Trump szégyentelen megjegyzései, amelyekben figyelmen kívül hagyja Irán harcát a terrorizmussal szemben, tájékozatlanságát illetve tudatlanságát mutatja" - mondta Zaríf. A Twitteren a külügyi tárcavezető annyit közölt, hogy Trump középkort idéző "gyűlöletbeszéde" méltatlan a válaszra.

Fotó: Drew Angerer/AFP

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő ugyanakkor dicsérő szavakkal méltatta Twitter-üzenetében az amerikai elnököt. "A több mint 30 éves tapasztalatom során a világszervezettel, nem hallottam még ilyen merész és bátor beszédet" - írta. Szerinte Trump "igazat szólt a világunkat fenyegető nagy veszélyekről, és erőteljes felhívást tett velük szemben az emberiség jövőjének biztosítása érdekében". 

 Trump ismételten "szégyenletesnek" nevezte az általa "korrupt diktatúrának" nevezett Iránnal a hat nagyhatalom által 2015-ben megkötött atomalkut, miközben azt állította, Teherán fő exportterméke a terrorizmus. Azt is a teheráni vezetés szemére vetette, hogy a zsidó államot fenyegeti és terroristákat támogat.

Venezuela pedig állami szuverenitásának veszélyeztetésével vádolta az Egyesült Államokat, Donald Trumpot pedig rasszistának minősítette. Jorge Arreaza venezuelai külügyminiszter New Yorkban újságírók előtt kijelentette, elutasítják Trump elnök vagy bárki más fenyegetéseit. Hozzátette: Trump "rasszista elméletet vall" és a hidegháborús időszakot szeretné felidézni.

Az amerikai elnök keddi beszédében bírálta a Venezuelában a "szocialista diktatúra" alatt kialakult "elfogadhatatlan helyzetet".

Angela Merkel német kancellár Trump Észak-Koreát teljes megsemmisüléssel fenyegető nyilatkozatát követően egy lehetséges háború veszélyére figyelmeztetett. A német kancellár egy schwerini kampányrendezvényen hangsúlyozta: Berlin csak diplomáciai, békés megoldást lát a konfliktus rendezésére. "Minden más katasztrófához vezet, erről mélyen meg vagyok győződve" - jelentette ki Merkel. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.
;