Ismét erős földrengés rázta meg Mexikót

7,1-es erősségű földrengést regisztráltak az ország déli részén. A rengéstől a fővárosban is remegtek az épületek, legalább 20 épületben keletkeztek komolyabb károk. 

Az első jelentések több halálos áldozatról szólnak, számos épületben tűz ütött ki. Csak Morelos államban 42 halálos áldozatról adott hírt az állam kormányzója. 

A rengés epicentruma 51 kilométer mélyen Puebla államban volt, ami szomszédos Mexikóvárossal.

Az AFP francia hírügynökség arra emlékeztetett, hogy a mostani földmozgás napra pontosan 32 évvel az 1985-ös nagy mexikóvárosi földrengés után történt, akkor több ezren vesztették életüket. A városban több munkahelyen az évfordulóra történő megemlékezésre készültek.

A mexikói kormány felszólította a lakosokat, hogy hagyják el házaikat. Miguel Osorio belügyminiszter arra hívta fel a lakosságot, hogy tartsák be a polgári védelem utasításait.

Ez már a második nagyobb mexikói földrengés ebben a hónapban, a legutóbbi, 8,1-es erősségű rengésben legkevesebb 90 ember veszítette életét. 

Enrique Pena Nieto államfő helyi idő szerint kedd délutánra összehívta a nemzeti katasztrófa-elhárítási tanács ülését, hogy értékeljék a helyzetet és intézkedéseket hozzanak.

Fotó: ALFREDO ESTRELLA/AFP

A Pemex mexikói állami kőolajipari vállalat bejelentette, hogy biztonsági intézkedéseket léptetett életbe a létesítményeiben.

Szeptember 7-én szintén nagy erejű - 8,2-es - földrengés történt, 1932 óta a legerősebb az országban, a földmozgásnak 98 halálos áldozata voltt Oaxaca, Chiapas és Tabasco szövetségi államokban. (BBC, MTI)