Ismét erős földrengés rázta meg Mexikót

külföld
2017 szeptember 19., 18:46

7,1-es erősségű földrengést regisztráltak az ország déli részén. A rengéstől a fővárosban is remegtek az épületek, legalább 20 épületben keletkeztek komolyabb károk.

Az első jelentések több halálos áldozatról szólnak, számos épületben tűz ütött ki. Csak Morelos államban 42 halálos áldozatról adott hírt az állam kormányzója.

link Forrás

A rengés epicentruma 51 kilométer mélyen Puebla államban volt, ami szomszédos Mexikóvárossal.

Az AFP francia hírügynökség arra emlékeztetett, hogy a mostani földmozgás napra pontosan 32 évvel az 1985-ös nagy mexikóvárosi földrengés után történt, akkor több ezren vesztették életüket. A városban több munkahelyen az évfordulóra történő megemlékezésre készültek.

A mexikói kormány felszólította a lakosokat, hogy hagyják el házaikat. Miguel Osorio belügyminiszter arra hívta fel a lakosságot, hogy tartsák be a polgári védelem utasításait.

link Forrás

Ez már a második nagyobb mexikói földrengés ebben a hónapban, a legutóbbi, 8,1-es erősségű rengésben legkevesebb 90 ember veszítette életét.

link Forrás

Enrique Pena Nieto államfő helyi idő szerint kedd délutánra összehívta a nemzeti katasztrófa-elhárítási tanács ülését, hogy értékeljék a helyzetet és intézkedéseket hozzanak.

Földrengés után Mexikóvárosban.
photo_camera Fotó: ALFREDO ESTRELLA/AFP

A Pemex mexikói állami kőolajipari vállalat bejelentette, hogy biztonsági intézkedéseket léptetett életbe a létesítményeiben.

link Forrás

Szeptember 7-én szintén nagy erejű - 8,2-es - földrengés történt, 1932 óta a legerősebb az országban, a földmozgásnak 98 halálos áldozata voltt Oaxaca, Chiapas és Tabasco szövetségi államokban. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.