Magyarország tiszteletben tartja a nép döntését a katalán népszavazás ügyében

Több 444 videó?
Szeretném

A szándékosan ezerféleképpen értelmezhető politikai nyilatkozatok iskolapéldáját adta Kovács Zoltán, amikor a kormányszóvivőt arról kérdezték, hogy mi Magayrország álláspontja az október 1-re tervezett, Spanyolország szerint törvényellenes katalán függetlenségi népszavazásról.

Katalánok szavaznak a 2014. november 9-i „alternatív függetlenségi népszavazáson”, aminek a megszervezéséért a napokban több milliós bírságra kötelezték Katalónia volt vezetőit.Fotó: Josep Lago/AFP

„Mindig a nép akarata számít, ez a pozíciónk” - mondta Kovács egy brüsszeli sajtótájékoztatón.

„Ez a spanyol és a katalán nép belügye, nekik kell dönteni. Mi tiszteletben fogjuk tartani a nép döntését, ezt hívják demokráciának” - tette hozzá cselesen a kormányszóvivő. A jelenlegi helyzet szerint a spanyolok és a katalánok egészen máshogy akarnak dönteni, úgyhogy a magyar kormány előre bebiztosította magát minden lehetséges kimenetelre.

A Politico beszámolója szerint Kovács azt nem mondta meg, hogy Magyarország elismerné-e Katalónia függetlenségét, amennyiben a népszavazáson így döntenének.

Az egyébként kétséges, hogy október 1-én egyáltalán lesz-e népszavazás, a jelenlegi állás szerint a madridi kormány mindent megtesz, még a rendőrséget is bevetette ennek megakadályozására.