A homeopátia semmilyen betegségnél sem hatékony, sőt kártékony is lehet – közölték az európai tudományos akadémiák

Egészségügy
2017 szeptember 20., 05:23
comments 452

Nincs bizonyíték arra, hogy a homeopátia bármilyen betegség esetén hatékony lenne, az állítólagos hatása az összes bizonyíték szerint a placebó-hatással magyarázhatóállapította meg az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének (EASAC) friss állásfoglalása. A testület ezért többek között azt javasolja, hogy tüntessék fel a homeopátiás készítmények összetételét.

Az EASAC szerint a homeopátia valójában kártékony is lehet azáltal, hogy időlegesen vagy tartósan eltántorítja a betegeket a megfelelő, bizonyíték-alapú orvoslás igénybe vételétől, illetve aláássa a betegek és a közvélemény tudományos bizonyítékokba vetett bizalmát.

Az is aggályos, hogy a beteg a megfelelő tájékoztatás birtokában egyezik-e bele a kezelésbe, hiszen az orvos esetleg annak ellenére ajánl egy terméket neki, hogy ő maga tudja: a termék biológiailag hatástalan.

Sőt, a homeopátiás készítmények nem kielégítően nyomon követett előállítási eljárásai gyógyszerbiztonsági aggályokat is felvetnek.

Az EASAC az EU-tagállamok, illetve Norvégia és Svájc nemzeti tudományos akadémiái által létrehozott együttműködés, ami független, bizonyítékokon alapuló szakértői véleményekkel támogatja az európai szintű döntéshozatalt, és egyben az európai tudomány közös szószólójaként lép fel.

A tudósok javasolják, hogy dolgozzanak ki egy olyan egységes szabályozói keretrendszert, ami kötelező lenne minden gyógytermékre, beleértve az emberi és állati alkalmazásra szánt homeopátiás készítményeket is.

Az egyik ajánlásuk az, hogy a homeopátiás készítmények összetételét ugyanolyan módon kellene feltüntetni a csomagolásukon, ahogy az az összes többi gyógyszernél megszokott, tehát a mostani helyett a termékinformációt olyanra kellene cserélni, ami egyszerűen és világosan leírja a készítményben szereplő összetevőket és azok mennyiségét – írja az MTA.

Homeopátiás készítmények egy londoni gyógyszertárban
photo_camera Homeopátiás készítmények egy londoni gyógyszertárban Fotó: Peter Macdiarmid / Getty Images

Ezek után érdekes lesz, mit szól majd Pozsgay Csilla, a kormányzati Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója, aki szerint a gyermekgyógyászatban megkérdőjelezhetetlen a homeopátiás szerek létjogosultsága, és a hatásosságukat nem kell bizonyítani(via MTA)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.