Szabadulna a Michelin-csillagoktól egy francia séf

Tbg
gazstronómia
2017 szeptember 20., 23:32

Elege van a nyomásból, nyugodtabban szeretne élni és dolgozni, ezért azt szeretné, ha a következő, jövő év januárjában megjelenő Michelin-kalauzban már nem szerepelne az étterme.

A 46 éves Sebastian Bras a Le Suquet nevű helyet viszi Közép-Franciaországban, Laguiole-ban, az éttermet híres séf apjától, Micheltől örökölte 2008-ban. Bras egy Facebook-üzenetben közölte tervét a nagyvilággal.

„Lehet, hogy elvesztem a híremet, de nem érdekel, elfogadom.”

Mint a Telegraph megjegyzi, ilyen eset még nem fordult elő, tehát Michelin-kalauzból még senki sem kérte kivételét.

Olyan viszont már előfordult, és erre utal Bras is, hogy egy sikeres séf, az elvárások, a mindennapi nyomás miatt öngyilkos lett. 2003-ban Bernard Loiseau végzett magával.

Alain Senderens, aki tavaly hunyt el, ugyan nem kérte a kalauztól, hogy mellőzzék a továbbiakban, máshogy oldotta meg: elkezdett egyszerűbb ételeket készíteni, így kikerült az egész világon ismert, és a vendégáramlást nagyon is meghatározó kiadványból.

Michel Bras (jobbra) és fia, Sebastien
photo_camera Michel Bras (jobbra) és fia, Sebastien Fotó: PASCAL PAVANI/AFP

Nem így Bras, ő tartani szeretné magát saját, bevált receptjeihez, tehát nem akarna a minőségből alább adni, viszont a kéretlen marketingből nem kér többet. A Le Suquet egyébként a 27 háromcsillagos francia étteremből az egyik.

A Michelin-csillagokat kiosztó bizottság egyik tagja, Claire Dorland-Clauzel közölte, Bras kérését „nyugtázták”, de hogy kikerül-e a kalauzból, nem rajta múlik. (Telegraph)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.