Behívatta a Putyin kitüntetése ellen tiltakozó tanszékvezetőket a Debreceni Egyetem rektora

POLITIKA
2017 szeptember 21., 15:24
comments 227

A Debreceni Egyetem rektora behívatta azokat a tanszékvezetőket, akik külön állásfoglalásban határolódtak el Vlagyimir Putyin díszpolgári kitüntetése ellen, írja a 24.hu. A lap szerint arról kellett beszámolniuk, hogy a tanszéki dolgozók tisztában voltak-e a szenátus döntésével, illetve hogy milyen módon zajlott a szavazás.

A Debreceni Egyetem augusztus végén jelentette be, hogy a Szenátus megszavazta a Civis Honoris Causa címet Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. A közéleti, társadalmi szereplőknek adható elismerést eddig csak Habsburg György utazó nagykövet és Rudolf Schuster volt szlovák köztársasági elnök kapta meg. A Debreceni Egyetem szenátusától eddig négy tanszék határolódott el Vlagyimir Putyin kitüntetése miatt.

Először az egyetem Alkotmányjogi Tanszéke tiltakozott nyilvánosan, majd a szervetlen és analitikai kémiai tanszék, analízis tanszék és a fizikai kémiai tanszékek is csatlakozott hozzájuk, mert úgy látták, hogy az „autokraták magasztalása elfogadhatatlan számunkra, mindennel ellenkezik, amit az egyetemi szakmai munkánk során képviselünk”. Vajda Mihály filozófus pedig szintén Putyin díszpolgárrá választása miatt mondott le professor emeritusi címéről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.