Irán fegyverkezik tovább

Irán az amerikai és francia bírálatok ellenére megerősíti katonai képességeit, beleértve a ballisztikus rakétákat is - jelentette be pénteken Teheránban, az 1980-ban Irak és Irán között kirobbant háború kezdetének évfordulóján Haszan Rohani iráni elnök.

Az államfő az évforduló alkalmából tartott katonai parádén beszélt, amit az állami televízió élőben közvetített.

"Ha akarják, ha nem, meg fogjuk erősíteni katonai elrettentő képességeinket" - húzta alá Rohani, kiemelve, hogy nemcsak rakétákat fognak fejleszteni, hanem az ország légierejét, szárazföldi erejét és haditengerészetét is. Hozzátette: "senkitől sem fogunk engedélyt kérni, hogy megvédhessük hazánkat".

Fotó: JEWEL SAMAD/AFP

Az iráni elnök Donald Trump amerikai elnöknek az ENSZ-közgyűlésen kedden tett kijelentéseire reagált. Trump lator államnak, korrupt diktatúrának és gyilkos rendszernek nevezte Iránt. Kijelentette, hogy a Washington és öt másik nagyhatalom által Teheránnal megkötött, mérföldkőnek számító atomszerződés "szégyenletes az Egyesült Államokra nézve".

Irán az utóbbi években széleskörű rakétaprogramot fejlesztett ki, amit az Egyesült Államok, Szaúd-Arábia, Izrael és több európai ország is aggasztónak tart. Az atomalku értelmében ugyanis Irán semmilyen tevékenységet nem folytathat nukleáris töltet célba juttatására alkalmas eszközökkel. Teherán viszont váltig állítja, hogy rakétái nem ilyenek, és ezért jogában áll, hogy fejlessze és kipróbálja őket.

A pénteki katonai parádé alkalmából bejelentették, hogy Irán kifejlesztett egy 2000 kilométer hatótávolságú, több robbanófej hordozására is képes új rakétát. A hírt a Tasznim iráni hírügynökség közölte Amirali Hadzsizádihra, a Forradalmi Gárda egyik vezetőjére hivatkozva.

Teherán határozottan állítja, hogy ballisztikus programja kizárólag védelmi jellegű. Róháni pénteki beszédében ismét leszögezte: Irán haderejét nem azzal a céllal hozták létre, hogy más országokat megtámadjanak.

Hangsúlyozta, hogy Irán továbbra is támogatni fogja "Jemen, Szíria és Palesztina elnyomott népeit". (MTI, Reuters)