Hatodikos román fiúk támadtak egy ötödikes magyar lányra

politika
2017 szeptember 23., 17:50
comments 116

Sajnálatos iskolai konfliktus történt csütörtökön az erdélyi Besztercén. Két hatodikos, román tagozatos fiú a település főgimnáziumában azért kezdett sértegetni, majd egy esernyővel bántani egy ötödikes kislányt, mert magyarul beszélt szünetben a barátnőjével. 

A fiúk később beismerték, hogy idegesítette őket a magyar beszéd.

A helyi RMDSZ- szervezet az alábbi közleményt adta ki: 

"Sajnálatosnak tartjuk, hogy 2018-hoz közeledve a szórványba is betette a lábát a magyarellenesség, ezúttal egy olyan városba, ahol a hétköznapokban jó kapcsolatot ápolnak egymással románok és magyarok. 

Bár a közvetlen szereplők kiléte ismert, fontosnak tartjuk megjegyezni mind a román média, mind pedig a politikum egy részének felelősségét és szerepét a szóban forgó ügy kimenetelében. Hónapok óta közösségünk ellen hergelik a társadalmat, egyre gyakrabban azt szajkózva, hogy mi, magyarok veszélyforrást jelentünk Romániára nézve. 

Sajnos, újra és újra bebizonyosodik, hogy a szóbeli agresszió könnyen átléphet fizikai agresszióba, hogy nagy ára van az uszításnak, amelynek előbb-utóbb beláthatatlan következményei is lehetnek. Ismételten felkérjük a média és politikum képviselőit arra, hogy hagyjanak fel a hangulatkeltéssel, amely csakis arra hivatott, hogy eltávolítsa egymástól a két közösséget. Felelős, közbeszédet formáló embereknek nem szabad belemenniük hasonló riogatásokba, hanem a párbeszédet kell sürgetniük!" (Transindex.ro)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.