Megtalálták Rubens 400 éve elveszettnek hitt portréját Buckingham hercegéről

MŰVÉSZET
2017 szeptember 24., 13:33
comments 44

Ruben Buckingham hercegéről készült 1625-ös portréjáról, ami a Glasgow Museum gyűjteményéhez tartozik, eddig azt hitték a szakértők, hogy késői másolata a flamand művész eredetijének. A képet a glasgow-i Pollok House kastély egyik kiállításán lehetett megtekinteni. 

Tüzetes vizsgálatát Bendor Grosvenor képkereskedő végeztette el. A többszörös átfestés és az évszázadok alatt rárakódott porréteg, valamint sérülések miatt a szakértők sokáig biztosak voltak benne, hogy másolatról van szó, a vizsgáló stábot vezető Ben van Beneden, az antwerpeni Rubenshuis igazgatója viszont arra jutott, hogy valóban eredeti Rubens-kép lóg a glasgowi Pollok House falán. 

A bizonyítás alapja az volt, hogy a fáról, amire a képet festették, a szakértők meg tudták állapítani, hogy az 1620-as évekből származik és olyan előmunkát végeztek rajta, mint amit Rubens festőműhelyében más képek fakeretein. Az azonosításhoz röntegnvizsgálatot is elvégeztek a képen. 

A VI. Jakab skót király udvartartásához tartozó Buckingham hercege egyébként 35 éves korában gyilkosság áldozata lett. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.