Sárazsadány három éve épített egy vízi központot, ami most így néz ki

belföld
2017 szeptember 25., 08:54
comments 218

Tokaj térségében 2,3 milliárdot költöttek el 23 településen turisztikai fejlesztésekre, és ahogy már a 444 is beszámolt róla korábban, többször értelmetlennek tűnőkre.

Szinte minden környékbeli településre jutott valami, az okosabbak felújítottak múzeumokat, épületeket, mások inkább új dolgokban gondolkodtak, a 240 lakosú Sárazsadányban például az alábbi "attrakciók" épültek:

  • Kerékpáros turisztikai szolgáltatások, krosszpálya, ügyességfejlesztő tanpálya, kerékpárok beszerzése
  • Magaslati fejlesztőpark, mozgáskorlátozott játszópark
  • Csónak- és kishajó kikötő és kapcsolódó szolgáltató létesítmények és szolgáltatások turisztikai célú fejlesztése és kiépítése

UPDATE 09/28:

Cikkünk megjelenése után Palcsó Mihály, Sárazsadány polgármestere felhívta a figyelmünket, hogy a képen szereplő vízi színpad nem uniós támogatásból épült, azt az önkormányzat saját forrásból építette. Az uniós támogatásból csak a szomszédos kikötőt fejlesztették.A vízi színpadot 2015-2016 években a Zenei Fesztivál megrendezésére használták. Így ez a vízi színpad nem része az uniós fejlesztésnek!

Tavalyi riportunkból azonban kimaradt a projekt egyik ékköve, a

sárazsadányi vízi központ!

A fontos és átgondolt fejlesztés karbantartásával akadnak gondok, néhány hete így nézett ki:

photo_camera Ki állította meg a vízi szórakozást? Fotó: 444

Elvileg minden uniós forrásból finanszírozott projekt esetében öt évig vállalnia kell a nyertesnek, hogy fenntartja a létesítményt. Ez a karbantartási elvárás sok esetben jelent nehézséget, de nem tűnik rossz ötletnek: segíthet hazánkban is meghonosítani a karbantartás kultúráját.

Annak idején úgy találták ki az uniós projekteket, hogy ellenőrzik is majd a szabályok betartását, ezért megkérdeztünk néhány felelős hivatalt, hogy mennyire elégedettek a projekttel, ellenőrizték-e egyáltalán, hogy mire költötték a forrásokat.

Hét olyan hivatalt is összeszámoltunk, aminek joga lenne vizsgálódni. Az uniós források koordinálását végző Miniszterelnökségnél és az NGM-nél kérdésünkre elmondták, hogy senki nem talált eddig semmilyen szabálytalanságot a Tokaj térségi projekttel. Azt is megírták, hogy 5 évig minden évben projektfenntartási-jelentéseket kell leadni - de azt nem jelezték, hogy bármi gond lenne.

A projekt honlapján nem derül ki sok minden, innen nem tudhatjuk meg, hogy mennyit fizettek ki az egyes fejlesztésekre, így nem tudhatjuk, hogy mennyiért épült például úszó színpad Sárospatakon vagy Szegin mit is takar a "Bodrogparti party megrendezéséhez szükséges infrastruktúra kialakítása".

Ha uniós forrásokkal nem is tudjuk segíteni a térség fejlesztését, összegyűjtöttük a térségben megvalósult projekteket egy sajtóközlemény alapján. Így ha bárki arra jár, fel tudja keresni ezeket:


Szerző: Bucsky Péter

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.