Trump veje és főtanácsadója magánszerverről bonyolította hivatalos ügyeit

Jared Kushner magán-emailszerverét használta hivatalos fehér házi ügyei intézésére, ismerte el vasárnap kiadott közleményében Donald Trump elnöki főtanácsadó vejének ügyvédje. A beismerés azért különösen kínos, mert a kampányban Donald Trump egyeneseb börtönbe vetette volna Hillary Clintont ugyanezért - Clinton külügyminiszterként használt magánszervert a biztonságos kormányzati levelezés helyett.

A botrányt kirobbantó Politico beszámolója szerint Kushner levelek tucatjait váltotta más fehér házi tisztviselőkkel, bár a jelek szerint a levelekben nem volt minősített információ. Kushner ügyvédje, Abbe Lowell ezt úgy fogalmazta át, hogy "Kushner úr a fehér házi emailjét használja a fehér házi ügyei intézésére". Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy "január és augusztus között száznál is kevesebb levelet váltott fehér házi munkatársaival a magánemailjéről".

A hivatalosságok azért szeretik a magánszervereket, mert azokra nem terjednek ki az iratnyilvánosság szabályai, magyarán az ilyen magánlevelezésekhez nem férhetnek hozzá az újságírók. Vagyis a magánlevelek azok, amikben a közszolgák titokban intézhetik az amúgy nyilvánosságra tartozó ügyeiket.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.