Trump veje és főtanácsadója magánszerverről bonyolította hivatalos ügyeit

Jared Kushner magán-emailszerverét használta hivatalos fehér házi ügyei intézésére, ismerte el vasárnap kiadott közleményében Donald Trump elnöki főtanácsadó vejének ügyvédje. A beismerés azért különösen kínos, mert a kampányban Donald Trump egyeneseb börtönbe vetette volna Hillary Clintont ugyanezért - Clinton külügyminiszterként használt magánszervert a biztonságos kormányzati levelezés helyett.

A botrányt kirobbantó Politico beszámolója szerint Kushner levelek tucatjait váltotta más fehér házi tisztviselőkkel, bár a jelek szerint a levelekben nem volt minősített információ. Kushner ügyvédje, Abbe Lowell ezt úgy fogalmazta át, hogy "Kushner úr a fehér házi emailjét használja a fehér házi ügyei intézésére". Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy "január és augusztus között száznál is kevesebb levelet váltott fehér házi munkatársaival a magánemailjéről".

A hivatalosságok azért szeretik a magánszervereket, mert azokra nem terjednek ki az iratnyilvánosság szabályai, magyarán az ilyen magánlevelezésekhez nem férhetnek hozzá az újságírók. Vagyis a magánlevelek azok, amikben a közszolgák titokban intézhetik az amúgy nyilvánosságra tartozó ügyeiket.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.