Elég jól jósolta meg a Trónok harca szereplőinek halálát a magyar hálózatkutató modellje

Júliusban, a Trónok harca hetedik évadának indulásakor írtunk arról, hogy a CEU Hálózatkutatási Központjának doktorjelöltje, Janosov Milán egy gépi tanulásos módszertannal készített hálózatelemzéssel jósolta meg, mely karakterek halhatnak meg a legnagyobb eséllyel a közeljövőben.

A technikai részleteket akkor alaposan bemutattuk, ha valakit érdekel az ilyesmi, ide kattintva olvashat róluk. A lényeg, hogy többek között a sorozat társadalmi hálóját felrajzolva, az egyes karakterek által betöltött pozíció alapján jósolta meg a rendszer, hogy kinek milyen esélyei voltak a túlélésre.

Azóta lement az új évad, és ez lehetőséget teremtett arra, hogy Janosov összevesse előrejelzéseit a történet alakulásával. Erről egy új blogposztjában számolt be, és mint írta, a modell egyszerűségéhez és limitációihoz képest jól szerepelt: a legesélyesebbnek ítélt Tyene valóban meghalt az évadban, ahogy a viszonylag előre rangsorolt Olenna Tyrell és a pont 50-50-es aránnyal megtippelt Petyr Baelish is, ugyanakkor Tyene testvérének halálát nem találta el a modell. 

Ezen kívül jól jósolta meg a modell azt is, hogy bár mind Theon Greyjoy, mind Jorah Mormont kilátásai kifejezetten borúsak voltak az évad előtt, végül mindketten túlélték a szezont. Épp ez volt az a két szereplő, akinek a felsorolt 34 karakter közül a legkisebb esélyt adta a modell az évad előtt. 

Janosov azóta a módszert ráeresztette a még csak készülő nyolcadik évadra is, újra megjósolva egyes karakterek halálának valószínűségét. Az eredményeket ennek a posztnak a végén lehet böngészni, annyit azért elspoilerezünk, hogy sem Brandon, sem Cersei kilátásai nem túl fényesek. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.