Elég jól jósolta meg a Trónok harca szereplőinek halálát a magyar hálózatkutató modellje

Júliusban, a Trónok harca hetedik évadának indulásakor írtunk arról, hogy a CEU Hálózatkutatási Központjának doktorjelöltje, Janosov Milán egy gépi tanulásos módszertannal készített hálózatelemzéssel jósolta meg, mely karakterek halhatnak meg a legnagyobb eséllyel a közeljövőben.

A technikai részleteket akkor alaposan bemutattuk, ha valakit érdekel az ilyesmi, ide kattintva olvashat róluk. A lényeg, hogy többek között a sorozat társadalmi hálóját felrajzolva, az egyes karakterek által betöltött pozíció alapján jósolta meg a rendszer, hogy kinek milyen esélyei voltak a túlélésre.

Azóta lement az új évad, és ez lehetőséget teremtett arra, hogy Janosov összevesse előrejelzéseit a történet alakulásával. Erről egy új blogposztjában számolt be, és mint írta, a modell egyszerűségéhez és limitációihoz képest jól szerepelt: a legesélyesebbnek ítélt Tyene valóban meghalt az évadban, ahogy a viszonylag előre rangsorolt Olenna Tyrell és a pont 50-50-es aránnyal megtippelt Petyr Baelish is, ugyanakkor Tyene testvérének halálát nem találta el a modell. 

Ezen kívül jól jósolta meg a modell azt is, hogy bár mind Theon Greyjoy, mind Jorah Mormont kilátásai kifejezetten borúsak voltak az évad előtt, végül mindketten túlélték a szezont. Épp ez volt az a két szereplő, akinek a felsorolt 34 karakter közül a legkisebb esélyt adta a modell az évad előtt. 

Janosov azóta a módszert ráeresztette a még csak készülő nyolcadik évadra is, újra megjósolva egyes karakterek halálának valószínűségét. Az eredményeket ennek a posztnak a végén lehet böngészni, annyit azért elspoilerezünk, hogy sem Brandon, sem Cersei kilátásai nem túl fényesek. 

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.