Elég jól jósolta meg a Trónok harca szereplőinek halálát a magyar hálózatkutató modellje

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Júliusban, a Trónok harca hetedik évadának indulásakor írtunk arról, hogy a CEU Hálózatkutatási Központjának doktorjelöltje, Janosov Milán egy gépi tanulásos módszertannal készített hálózatelemzéssel jósolta meg, mely karakterek halhatnak meg a legnagyobb eséllyel a közeljövőben.

A technikai részleteket akkor alaposan bemutattuk, ha valakit érdekel az ilyesmi, ide kattintva olvashat róluk. A lényeg, hogy többek között a sorozat társadalmi hálóját felrajzolva, az egyes karakterek által betöltött pozíció alapján jósolta meg a rendszer, hogy kinek milyen esélyei voltak a túlélésre.

Azóta lement az új évad, és ez lehetőséget teremtett arra, hogy Janosov összevesse előrejelzéseit a történet alakulásával. Erről egy új blogposztjában számolt be, és mint írta, a modell egyszerűségéhez és limitációihoz képest jól szerepelt: a legesélyesebbnek ítélt Tyene valóban meghalt az évadban, ahogy a viszonylag előre rangsorolt Olenna Tyrell és a pont 50-50-es aránnyal megtippelt Petyr Baelish is, ugyanakkor Tyene testvérének halálát nem találta el a modell. 

Ezen kívül jól jósolta meg a modell azt is, hogy bár mind Theon Greyjoy, mind Jorah Mormont kilátásai kifejezetten borúsak voltak az évad előtt, végül mindketten túlélték a szezont. Épp ez volt az a két szereplő, akinek a felsorolt 34 karakter közül a legkisebb esélyt adta a modell az évad előtt. 

Janosov azóta a módszert ráeresztette a még csak készülő nyolcadik évadra is, újra megjósolva egyes karakterek halálának valószínűségét. Az eredményeket ennek a posztnak a végén lehet böngészni, annyit azért elspoilerezünk, hogy sem Brandon, sem Cersei kilátásai nem túl fényesek.