Rétvári szerint a tanárhiány nem országos, hanem helyi léptékű jelenség

oktatás
2017 szeptember 26., 5:56
comments 166

Az utóbbi hetekben egymást érték a beszámolók arról, hogy sok helyen vészesen kevés a pedagógus, vannak iskolák, ahol már "bármely szakos" tanárokat keresnek álláshirdetésekben.

Ezekre a hangokra reagált most Rétvári Bence, az EMMI államtitkára a Magyar Időkben, ahol elmondta, hogy

a pedagógushiány nem országos, hanem helyi léptékű jelenség, amelyeket az egyes tanintézmények helyettesítéssel kezelnek.

Az sajnos nem derült ki az államtitkár válaszából, hogy pontosan hány helyet érint ez a jelenség, illetve hogy hány helyi léptékű eset kell ahhoz, hogy országos jelenségről beszélhessünk. Azaz lényegi információ a tanárhiány mértékéről nem derült ki az államtitkár válaszából, az viszont igen, hogy

  • a kormány számos intézkedést hozott a tanári szakok hallgatói létszámának növelése érdekében az utóbbi években, amelyek eredményeképpen a felsőoktatási intézménybe felvételt nyert osztatlan tanár szakos hallgatók létszáma az elmúlt években fokozatosan növekedett, a 2013-as évhez képest 2017-re 79 százalékkal.
  • a tanárhiány hosszú távú kezelésére 2013-ban létrehozta a kormány a Klebelsberg képzési ösztöndíjpályázatot, amelynek célja a pedagógus-utánpótlás biztosítása.
  • a szocialista kormányzás alatt több mint 381 helyen vonták meg a diákoktól a helyben tanulás lehetőségét, és ezzel párhuzamosan 15 ezer tanárt bocsátottak el, arról már nem is beszélve, hogy egyhavi bért vettek el a tanároktól.
  • a magyar oktatási rendszerbe a pedagógus-utánpótlás biztosítására 2011 óta számos ösztönzőleg ható eszközt építettek be.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt