Rétvári szerint a tanárhiány nem országos, hanem helyi léptékű jelenség

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az utóbbi hetekben egymást érték a beszámolók arról, hogy sok helyen vészesen kevés a pedagógus, vannak iskolák, ahol már "bármely szakos" tanárokat keresnek álláshirdetésekben. 

Ezekre a hangokra reagált most Rétvári Bence, az EMMI államtitkára a Magyar Időkben, ahol elmondta, hogy

a pedagógushiány nem országos, hanem helyi léptékű jelenség, amelyeket az egyes tanintézmények helyettesítéssel kezelnek. 

Az sajnos nem derült ki az államtitkár válaszából, hogy pontosan hány helyet érint ez a jelenség, illetve hogy hány helyi léptékű eset kell ahhoz, hogy országos jelenségről beszélhessünk. Azaz lényegi információ a tanárhiány mértékéről nem derült ki az államtitkár válaszából, az viszont igen, hogy

  • a kormány számos intézkedést hozott a tanári szakok hallgatói létszámának növelése érdekében az utóbbi években, amelyek eredményeképpen a felsőoktatási intézménybe felvételt nyert osztatlan tanár szakos hallgatók létszáma az elmúlt években fokozatosan növekedett, a 2013-as évhez képest 2017-re 79 százalékkal.
  • a tanárhiány hosszú távú kezelésére 2013-ban létrehozta a kormány a Klebelsberg képzési ösztöndíjpályázatot, amelynek célja a pedagógus-utánpótlás biztosítása.
  • a szocialista kormányzás alatt több mint 381 helyen vonták meg a diákoktól a helyben tanulás lehetőségét, és ezzel párhuzamosan 15 ezer tanárt bocsátottak el, arról már nem is beszélve, hogy egyhavi bért vettek el a tanároktól.
  • a magyar oktatási rendszerbe a pedagógus-utánpótlás biztosítására 2011 óta számos ösztönzőleg ható eszközt építettek be.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.