Szaúd-Arábiában is vezethetnek majd a nők

Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi uralkodó kedden rendeletben nyitott utat annak, hogy nők is kaphassanak jogosítványt. Nem azonnal, valamiért előbb egy miniszteri testületet hoznak létre, amelynek 30 napon belül a kérdésben javaslatokat kell előterjesztenie, majd végrehajtania a rendelkezést 2018 júniusáig.

Szaúd-Arábia volt a világ utolsó országa, ahol nem kaphattak jogosítványt a nők. A szaúdi nők férfi családtagjaik - apjuk, férjük vagy fivérük - gyámsága alatt állnak, csak az ő engedélyükkel tanulhatnak vagy utazhatnak. De vezetniük még így sem volt szabad. Ugyanakkor aktivisták évek óta küzdenek ez ellen. A közhangulat változását mutatja, hogy a múlt héten eltiltottak a prédiákciótól egy vallási méltóságot, amiért azt mondta, hogy a nők azért nem vezethetnek, mert a negyede az agyuk a férfiakénak. Ez a szónoklat óriási felháborodást váltott ki még Szaúd-Arábiában is. 

Valamiféle enyhülés érezhető volt már az elmúlt hetekben, de itt olyanokra kell gondolni, hogy nők először léphettek be stadionba, családtagjaik kíséretében, a királyság alapításának évfordulójának ünnepségén. De külön szektort alakítottak ki a családoknak. Júliusban a szaúdi oktatásügyi minisztérium engedélyezte lányok részvételét az állami iskolákban tartott testnevelésórákon.

Ugyanakkor a nőket továbbra is elkülönítik a nyilvános helyeken azoktól a férfiaktól, akik nem a rokonaik, és el kell takarniuk magukat az utcán. De az országban előfordul az is, hogy egy fiút megbüntetnek azért, mert az utcán makarénázott, vagy őrizetbe vettek egy énekest debelésért. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.