Szaúd-Arábiában is vezethetnek majd a nők

külföld
2017 szeptember 26., 19:55
comments 115

Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi uralkodó kedden rendeletben nyitott utat annak, hogy nők is kaphassanak jogosítványt. Nem azonnal, valamiért előbb egy miniszteri testületet hoznak létre, amelynek 30 napon belül a kérdésben javaslatokat kell előterjesztenie, majd végrehajtania a rendelkezést 2018 júniusáig.

Szaúd-Arábia volt a világ utolsó országa, ahol nem kaphattak jogosítványt a nők. A szaúdi nők férfi családtagjaik - apjuk, férjük vagy fivérük - gyámsága alatt állnak, csak az ő engedélyükkel tanulhatnak vagy utazhatnak. De vezetniük még így sem volt szabad. Ugyanakkor aktivisták évek óta küzdenek ez ellen. A közhangulat változását mutatja, hogy a múlt héten eltiltottak a prédiákciótól egy vallási méltóságot, amiért azt mondta, hogy a nők azért nem vezethetnek, mert a negyede az agyuk a férfiakénak. Ez a szónoklat óriási felháborodást váltott ki még Szaúd-Arábiában is. 

Valamiféle enyhülés érezhető volt már az elmúlt hetekben, de itt olyanokra kell gondolni, hogy nők először léphettek be stadionba, családtagjaik kíséretében, a királyság alapításának évfordulójának ünnepségén. De külön szektort alakítottak ki a családoknak. Júliusban a szaúdi oktatásügyi minisztérium engedélyezte lányok részvételét az állami iskolákban tartott testnevelésórákon.

Ugyanakkor a nőket továbbra is elkülönítik a nyilvános helyeken azoktól a férfiaktól, akik nem a rokonaik, és el kell takarniuk magukat az utcán. De az országban előfordul az is, hogy egy fiút megbüntetnek azért, mert az utcán makarénázott, vagy őrizetbe vettek egy énekest debelésért. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.