Szaúd-Arábiában is vezethetnek majd a nők

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi uralkodó kedden rendeletben nyitott utat annak, hogy nők is kaphassanak jogosítványt. Nem azonnal, valamiért előbb egy miniszteri testületet hoznak létre, amelynek 30 napon belül a kérdésben javaslatokat kell előterjesztenie, majd végrehajtania a rendelkezést 2018 júniusáig.

Szaúd-Arábia volt a világ utolsó országa, ahol nem kaphattak jogosítványt a nők. A szaúdi nők férfi családtagjaik - apjuk, férjük vagy fivérük - gyámsága alatt állnak, csak az ő engedélyükkel tanulhatnak vagy utazhatnak. De vezetniük még így sem volt szabad. Ugyanakkor aktivisták évek óta küzdenek ez ellen. A közhangulat változását mutatja, hogy a múlt héten eltiltottak a prédiákciótól egy vallási méltóságot, amiért azt mondta, hogy a nők azért nem vezethetnek, mert a negyede az agyuk a férfiakénak. Ez a szónoklat óriási felháborodást váltott ki még Szaúd-Arábiában is. 

Valamiféle enyhülés érezhető volt már az elmúlt hetekben, de itt olyanokra kell gondolni, hogy nők először léphettek be stadionba, családtagjaik kíséretében, a királyság alapításának évfordulójának ünnepségén. De külön szektort alakítottak ki a családoknak. Júliusban a szaúdi oktatásügyi minisztérium engedélyezte lányok részvételét az állami iskolákban tartott testnevelésórákon.

Ugyanakkor a nőket továbbra is elkülönítik a nyilvános helyeken azoktól a férfiaktól, akik nem a rokonaik, és el kell takarniuk magukat az utcán. De az országban előfordul az is, hogy egy fiút megbüntetnek azért, mert az utcán makarénázott, vagy őrizetbe vettek egy énekest debelésért. (MTI)

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.