Szaúd-Arábiában is vezethetnek majd a nők

Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi uralkodó kedden rendeletben nyitott utat annak, hogy nők is kaphassanak jogosítványt. Nem azonnal, valamiért előbb egy miniszteri testületet hoznak létre, amelynek 30 napon belül a kérdésben javaslatokat kell előterjesztenie, majd végrehajtania a rendelkezést 2018 júniusáig.

Szaúd-Arábia volt a világ utolsó országa, ahol nem kaphattak jogosítványt a nők. A szaúdi nők férfi családtagjaik - apjuk, férjük vagy fivérük - gyámsága alatt állnak, csak az ő engedélyükkel tanulhatnak vagy utazhatnak. De vezetniük még így sem volt szabad. Ugyanakkor aktivisták évek óta küzdenek ez ellen. A közhangulat változását mutatja, hogy a múlt héten eltiltottak a prédiákciótól egy vallási méltóságot, amiért azt mondta, hogy a nők azért nem vezethetnek, mert a negyede az agyuk a férfiakénak. Ez a szónoklat óriási felháborodást váltott ki még Szaúd-Arábiában is. 

Valamiféle enyhülés érezhető volt már az elmúlt hetekben, de itt olyanokra kell gondolni, hogy nők először léphettek be stadionba, családtagjaik kíséretében, a királyság alapításának évfordulójának ünnepségén. De külön szektort alakítottak ki a családoknak. Júliusban a szaúdi oktatásügyi minisztérium engedélyezte lányok részvételét az állami iskolákban tartott testnevelésórákon.

Ugyanakkor a nőket továbbra is elkülönítik a nyilvános helyeken azoktól a férfiaktól, akik nem a rokonaik, és el kell takarniuk magukat az utcán. De az országban előfordul az is, hogy egy fiút megbüntetnek azért, mert az utcán makarénázott, vagy őrizetbe vettek egy énekest debelésért. (MTI)