Kúria mondta ki: hibázott a rendőrség, mikor megtiltotta a tüntetést Orbán évértékelőjére hivatkozva

politika
2017 szeptember 27., 12:52
comments 66

Megsértette a MostMi csoport aktivistáinak a gyülekezési jogát, ezért 100–100 ezer forintos sérelemdíj megfizetésére kötelezte a Kúria a rendőrséget. A Helsinki Bizottság azután perelte be a BRFK-t, hogy 

az 2015-ben azért nem engedélyezte Takács Borbála és Takács Flóra a Várkert-bazár elé szervezett tüntetését az Orbán-évértékelő idejére, 

mert a helyszínt az I. kerületi önkormányzat már használatba adta az évértékelőt szervező Magyar Polgári Együttműködés Egyesületnek. 

A rendőrök arra kérték az aktivistákat, keressenek másik helyszínt, de erre ők nem voltak hajlandóak. Ezt követően a rendőrség úgy foglalt állást, hogy 

a gyülekezés nyilvánvalóan lehetetlen célra irányul, mert a két rendezvény egyszerre nem tartható meg. 

Ráadásul a végzésében a rendőrség azt a jogorvoslati tájékoztatást adta, hogy a döntéssel szemben nem a gyülekezési jogról szóló gyors bírósági jogorvoslattal lehet élni, hanem azzal, amellyel akár évekig is eltarthat az eljárás.

A Helsinki Bizottság szerint mind a jogorvoslati jogról szóló tájékoztatás, mind maga a tiltás törvénysértő volt, és Alaptörvény-ellenesen korlátozta a tiltakozni kívánók gyülekezési jogát. Miután másodfokon is a rendőröknek adott igazat a bíróság, a Kúriához fordultak, ami a most kézbesített ítélelében elfogadta a Helsinki érveit.   



Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.