Bekerültek a nemzeti konzultációba, gyorsan korrigálta is a kormány állításait az Amnesty és a Helsinki Bizottság

politika
2017 szeptember 28., 12:13

"Óriási elismerés érte az Amnesty International Magyarországot és a Magyar Helsinki Bizottság / Hungarian Helsinki Committee-t, név szerint bekerültünk a legújabb Nemzeti Konzultációba!!!"

- posztolta az Amnesty a Facebook-oldalára. És ha már így történt, akkor ki is javították abban a tévedéseket. Az Amnesty szerint azzal vádolja őket a kormány, hogy

"1. többször is követeltük Ahmed H. szabadon bocsátását...(korrekció: a terrorcselekményt tartjuk megalapozatlannak és abszurdnak)
2. aki kövekkel támadt a rendőrökre...
(korrekció: az ítélet nem írja, hogy a rendőrökre támadt volna (irányukba dobott), sőt még csak köveket sem említ (szilárd tárgyak)
3. és kártérítés fizettetne a magyar állammal 
(ezt tavaly júniusban találta ki Budai Gyula, de ötletünk sincs, honnan vette) 
+1. nem vagyunk Soros szervezet (bármit is jelentsen ez)"

A Magyar Helsinki Bizottság határozottabban fejezte ki véleményét:

"felháborítónak tartjuk, hogy szervezetünket, ami évtizedek óta segíti a menedékkérőket, azzal vádolják, hogy bűncselekmények alól szeretnénk felmenteni bárkit is,"

Továbbra is tartják, hogy "a menekülők szabadságvesztéssel büntetése pusztán azért, mert a határzárat megsértik, aránytalan, túlzó eszköz, ami ellentétes a genfi egyezménnyel is."


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.