Egyelőre maradnak a polcokon a homeopátiás készítmények

Egészségügy
2017 szeptember 28., 02:44
comments 129

Közelről is egészen gyógyszernek tűnő cukortabletta.
photo_camera Közelről is egészen gyógyszernek tűnő cukortabletta. Fotó: Philippa Willitts / Fickr CC BY-NC 2.0

A csütörtöki Népszava arról ír, hogy hiába az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének  (EASAC) állásfoglalása arról, hogy nincs bizonyíték a homeopátiás szerek hatékonyságára, a kamukészítmények egyelőre maradnak a magyar gyógyszertárak polcain. 

Az ok az, hogy az Európai Bizottság vonatkozó irányelvei ugyanis nem tiltják, hogy az európai gyógyszerkönyvek  terápiás hatékonyság hiteles bizonyítása nélkül is regisztrálhassanak egy készítményt. Sőt, ilyen formában még a termékek összetételét sem kell megadni az engedélyezéshez. 

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint ahhoz, hogy a homeopátiás anyagok kitakarodjanak a patikákból, a bizottságnak módosítania  kellene a homeopátiás szerek forgalmazásáról is rendelkező gyógyszerkönyvet. 

Ameddig ez nem történik meg, a homeopátiás szerek legálisan kaphatóak a gyógyszertárakban és a patikusok maximum annyit tehetnek, hogy tájékoztatják a vásárlókat az  EASAC szigorú állásfoglalásáról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.