Lázár nem gondolja, hogy a kormánypropaganda hergelte az embereket a menekültek ellen, szerinte a társadalom eleve ilyen

politika
2017 szeptember 28., 15:07
comments 315

Lázár János a csütörtöki kormányinfón arról beszélt, hogy Tolna megyei Őcsényben enyhíteni lehetett volna a feszültségen, ha egy lakossági fórumon tájékoztatták volna, hogy egy ottani panzióban menekült családok nyaraltak volna.

link Forrás

Ehhez kapcsolódva Sarkadi Zsolt kollégánk megkérdezte a minisztert, miért érzi úgy, hogy lakossági fórumot kellett volna összehívnia egy olyan vállalkozónak, aki jogosan üzemeltet egy panziót és a saját döntése alapján meghív oda Magyarországon jogosan tartózkodó és jogosan mozgó embereket.

Ez jutott eszembe, miután voltam polgármester. És egy kis faluban az emberek ismerik egymást meg beszélnek egymással, szerintem érdemes beszélni erről, hogy a félreértések, a feszültségek és a konfliktusok megelőzhetőek legyenek. Én azt tanultam meg a polgármesteri munkám során, hogy a választópolgárokkal való folyamatos kapcsolat és kommunikáció enyhíti a feszültséget vagy enyhíti a félreértéseket”- magyarázta Lázár. 

Őcsényben a menekültekről szóló lakossági fórum mégsem ez történt. Miután szerda este veszekedéssé fajult a falugyűlés, ahol a helyiek a menekültek nyaralását akarták megtárgyalni, a falu polgármestere lemondott. A panzióját felajánló Fenyvesi Zoltánt először megfenyegették, majd a furgonjának a kerekeit is kiszúrták.

link Forrás

Lázár elismerte, hogy „számos félreértés vezethetett ehhez a kiélezett helyzethez”. Elképzelhetőnek tartja, hogy a furgont megrongáló helyiek többet tudtak volna arról, kik azok az emberek, akiket Őcsényben akarnak nyaraltatni, lehet, hogy nem történik meg a támadás. 

Lázár tagadta, hogy az utóbbi két év kormányzati kommunikációjának lehetett-e köze ezeknek a félreértéseknek a kialakulásához. Szerinte eleve ilyen a magyar társadalom.

Az elmúlt 30-40 évben, azt gondolom, hogy erre számos példát szolgáltattunk"- tette hozzá. Majd megjegyezte, hogy a a kormánynak abban lehet felelőssége, hogy amikor megszólalnak politikusként, világos különbséget kell tenni bevándorlók, illegális bevándorlók és politikai menekültek között. Lázár szerint ez minden politikusnak felelőssége. 

És ezt a Fidesz vagy a kormány, úgy gondolom, hogy ebben az ügyben, legalábbis az egész bevándorlási probléma kirobbanásakor világosan érzékeltette, hogy nem politikai menekültek ellen akar szólni, hanem a bevándorlás ellen akar felszólalni”- mondta Lázár, mintha a Fidesz vagy a kormány a megszólalásai többségében nem vett volna mindenkit egy kalap alá azzal, hogy folyton csak migránsokat emlegetett. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.