2030-ra senki sem halna meg veszettségben

2017 szeptember 29., péntek 16:14
52

Felszámolná 2030-ig a veszettség okozta halálozást a Földön minden idők legjelentősebb veszettségellenes kezdeményezése, amivel több nemzetközi szervezet, köztük az ENSZ és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állt elő a veszettség elleni világnapon.

A világon évente 59 ezer ember hal meg veszettségben, főleg olyan ázsiai és afrikai országokban, amikben népes kóborkutya-populációk élnek. A halálesetek 99 százalékát fertőzött kóbor kutyák okozzák az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) adatai szerint, bár helyenként vadon élő állatok a betegség fő terjesztői, Dél-Amerika egyes térségeiben például a denevérek.

A Rómában bejelentett globális programban kiterjesztik a kóbor kutyák immunizációját, javítják az orvosi ellátáshoz és a védőoltáshoz való hozzáférést, és felvilágosító kampányokat szerveznek a lakosság és az orvosok körében.

A résztvevők szerint a kóbor kutyák legalább 70 százalékának beoltásával meg lehetne állítani a kór terjedését az állatok között és a kutyákról emberre terjedést.

„2030-ra el lehet, és el is kell érni, hogy senki se haljon meg veszettségben”

– közölték a kezdeményezők, akik szerint már ma sem szabadna emberi áldozatot követelnie a megelőzhető és időben még gyógyítható betegségnek.

A kampányban az ENSZ, a FAO és a WHO mellett részt vesz az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) és a Globális Szövetség a Veszettség Ellen (GARC) nevű civil szervezet is.

A FAO adatai szerint a veszettség évi 500 millió dollár kárt okoz a haszonállatokban. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt