Megtalálhatták a Mona Lisa meztelen vázlatát

MŰVÉSZET
2017 szeptember 29., 02:26
comments 101
photo_camera Fotó: JFK/APA-PictureDesk

A Mona Lisa előtanulmánya lehet az a félmeztelen, mosolygó nőt ábrázoló szénrajz, amit 155 éve őriznek a páris közeli Chantilly palota Conde Múzeumában. A Monna Vannaként ismert szénrajzról korábban is azt feltételezték, hogy Leonardo da Vinci műhelyében készült. A Monna Vanna néven ismert festményt például Salai néven ismertté vált tanítványa, a legenda szerint a mester halála után az eredeti Mona Lisát is megöröklő Gian Giacomo Caprotti da Orenonak tulajdonítja a művészettörténet, Salait pedig egyesek a Mona Lisa valódi modelljének. A Chantilly-birtok tweetjén a múzeum szakértői dolgoznak a szénrajzon:

link Forrás

Francia szakértők most úgy vélik, hogy a Conde Múzeumban őrzött szénrajz "legalább részben" Leonardo sajátkezű műve lehet. Mathieu Deldicque kurátor szerint "ahogy az arc és a kezek vannak megrajzolva, az igazán figyelemreméltó".

A Monna Vanna néven ismert festmény, amit Leonardo tanítványának, Salainak tulajdonítottak, és ami szinte biztosan a Conde Múzeumban őrzött szénrajz alapján készült.
photo_camera A Monna Vanna néven ismert festmény, amit Leonardo tanítványának, Salainak tulajdonítottak, és ami szinte biztosan a Conde Múzeumban őrzött szénrajz alapján készült. Fotó: Wikimedia Commons, public domain

"Ez nem egy halvány másolat. Olyasvalamivel állunk szemben, amin a Mona Lisával párhuzamosan dolgozhattak Leonardo élete végén" - mondta, hozzátéve, hogy szinte biztosan egy olajfestmény vázlatát láthatjuk. A feltevést több apró bizonyíték is alátámasztja, például az arc és a kezek majdnem tökéletes azonossága, a két mű méretének azonossága, és az, hogy a szénrajzon a nőalak körvonalai körbe vannak lyuggatva, ami arra utal, hogy mintaként használhatták a vászon előkészítéséhez.

Bruno Mottin, a Louvre restaurátor szakértője megerősítette a rajz korát, mármint azt, hogy az Leonardo életében, a 16. század elején készülhetett, és "nagyon jó minőségű". Szerinte azért vannak óvatosságra intő nyomok is. Szerinte például a fej körüli árnyékoló vonalkázás jobbkezes alkotóra utal, Leonardo pedig köztudottan bal kézzel festett. "Ébernek kell maradnunk" - mondta Mottin az AFP-nek. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.