Kötelező lesz kiírni a francia hirdetéseken, ha retusálták a szereplők testét

külföld
2017 szeptember 30., 16:38
comments 175

Vasárnaptól lesz hatályos a rendelet, mely szerint a kereskedelmi forgalomban használt felvételeken, azaz a hirdetésekben felhasznált fotókon a jövőben kötelező lesz jelölni, ha a szereplők testét digitálisan módosították. 

Hasonlóan ahhoz, ahogy mondjuk nálunk is van a cigis dobozokkal, egy feliratot kell majd elhelyezni a kép szélén, hogy ez egy módosított fotó. Ha valaki módosítja a szereplők testét, de nem tűnteti fel, 37500 eurót vagy a hirdetés készítési költségének harmadát kitevő bűntetést szabhatnak ki rá. 

A francia kormány az utóbbi időben nagy erőkkel mozdult meg azért, hogy véget érjen a túlzottan sovány modellek szerepeltetése a divatvilágban és a hirdetésekben. Abban bíznak, hogy ezeknek az intézkedéseknek hála mérséklődhet az a nyomás, ami a testképzavarral küzdőkben alakul ki, amikor látják a túl vékony modelleket. 

Az ország egészségügyi minisztere, Marisol Touraine szerint azzal, hogy nem valós testek látványának teszik ki a fiatalokat, elősegíthetik, hogy önértékelési problémáik legyenek, ami befolyásolhatja az egészségügyi állapotukat is. 

Nem Franciaország vezetett be először ilyen törvényt, hasonló rendelkezés már érvényben van Izraelben is. Franciaországban komoly gondot okoznak a testképzavarok, becslések szerint több tízezer ember küzd anorexiával. 

Az országban több fronton zajlik a harc a problémákkal szemben, szeptember elején jelentették be a legnagyobb francia divatházak, hogy többet nem alkalmaznak túl sovány és túl fiatal modelleket. 

Az új rendelkezés bejelentése óta a Getty már el is távolította a módosított fotókat a kereskedelmi forgalomba szánt stockfotóik közül. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.