Feszült hangulatban kezdődött a szavazás Katalónia függetlenségéről

külföld
2017 október 01., 04:53
comments 174

UPDATE 12:01: A katalán kormány közleménye szerint 38 ember szorult ellátásra "a spanyol rendőri elnyomás" miatt.

link Forrás
link Forrás

UPDATE 11:52: Barcelona polgármestere, Ada Colau lemondásra szólította Mariano Rajoy spanyol miniszterelnököt a rendőrség erőszakos fellépése miatt. Egyben követelte, hogy a rendőrség ne alkalmazzon erőszakot. A spanyol belügyminiszter, Juan Ignacio Zoido szerint a rendőri fellépés "arányos és szakszerű" volt. A rendőrség több helyütt gumilövedéket is bevetett a szavazókörök előtt összegyűlt tiltakozó tömeg ellen. Rendőrök szakszerű és arányos fellépés közben:

link Forrás
link Forrás
link Forrás

UPDATE 10:56: A Barcelona melletti Sabadelben megkezdődött a szavazás, pedig itt a rendőrök egyesével vitték el az szavazásra kijelölt iskola elől a függetlenségpárti tiltakozókat, akik a testükkel védték az épületet.

A rendőrség, miután feloszlatta a tömeget, az iskola ajtaját betörve behatolt az épületbe, és elvitte az urnákat meg a szavazólapokat. A távozásuk után függetlenségpárti önkéntesek percek alatt újra berendezték a helyiséget, és elkezdődhetett a szavazás.

Jordi Turrull katalán kormányszóvivő tájékoztatása szerint a szavazókörök 73 százalékában megkezdődött a szavazás.

link Forrás

UPDATE 10:09: A legfrissebb jelentések szerint a spanyol rohamrendőrség több szavazókör bejáratát lezárta. Egyes jelentések szerint voltak szavazókörök, ahol erőszakkal léptek fel, mert a szavazóköröket védő tömeg nem engedelmeskedett a felszólításuknak. (Via MTI)

Függetlenségpárti katalánok védik a szavazólapokkal érkező tisztviselőket egy barcelonai szavazóhelyiség előtt 2017. október 1-én, a függetlenségi népszavazás hajnalán.
photo_camera Függetlenségpárti katalánok védik a szavazólapokkal érkező tisztviselőket egy barcelonai szavazóhelyiség előtt 2017. október 1-én, a függetlenségi népszavazás hajnalán. Fotó: PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP

Rendkívül feszült hangulatban indult a vasárnap Katalóniában, ahol ma, október 1-én függetlenségi népszavazást tartanak a spanyol alkormánybíróság tiltása és a hatósági fellépés ellenére is. A spanyol hatóságok mindenáron meg akarnák akadályozni a szavazást, ezért már az éjjel rendőrautók tucatjai indultak el a bázisaikról a szavazóhelyiségekhez, hogy lezárják azokat. Erre válaszul már az éjjel több ezer függetlenségpárti katalán szállta meg az iskolákat, ahol szavazni lehet.

A rendőrség most azzal fenyegetőzik, hogy ki fogják szorítani őket a megszállt közintézményekből.

Függetlenségpárti szavazók védik a szavazóhelyiséget Sarria de Terben, ahol Katalónia elnöke fog szavazni a függetlenségről az október 1-i népszavazáson.
photo_camera Függetlenségpárti szavazók védik a szavazóhelyiséget Sarria de Terben, ahol Katalónia elnöke fog szavazni a függetlenségről az október 1-i népszavazáson. Fotó: LLUIS GENE/AFP

A katalán kormány is gyorsan intézkedett. Jordi Turrull, a katalán kormány szóvivője már kora hajnalban bejelentette, hogy bármelyik szavazásra jogosult katalán bármelyik szavazóhelyiségben leadhatja szavazatát, függetlenül a lakhelyétől. Mint mondta, olyan számítógépes rendszert dolgoztak ki, hogy bármelyik szavazókörben ellenőrizni lehessen a teljes névjegyzéket.

A szavazás szervezői közben mindenkit arra buzdítanak, hogy induljanak a szavazóhelyek védelmére. Sokan hallgattak rájuk. A 65 éves barcelonai Eulalia Espinal I Tarro például azt mondta, hogy "korán kellett keljek, mert a hazámnak szüksége van rám". "Nem tudjuk, hogy mi lesz, de itt kell lennünk" - mondta.

A népszavazáson, amit a katalán kormány ügydöntőnek tart, arra az egyszerű kérdésre kell válaszolni, hogy "Akarja-e, hogy Katalónia független állammá és köztársasággá válljon?". A spanyol alkotmány szerint ebben a témában nem lehet népszavazást kiírni, ezért a kormánynak jogilag nem sok lehetősége maradt, de a népszavazás erőszakos megakadályozására tett lépéseikkel igazából csak mozgósítani sikerült az amúgy a korábbi közvélemény-kutatások szerint kisebbségben levő függetlenségpártiakat. A felmérések szerint a katalánoknak csak a 41 százaléka támogatta a függetlenséget azelőtt, hogy a spanyol hatóságok elkezdtek rajtaütni a szavazás szervezőin. Igaz, hogy a várakozások szerint a népszavazáson még így is a függetlenségpártiak nyerhettek volna, hiszen ők voltak érdekeltek a népszavazásban. A helyzetet Bede Márton elemezte bővebben.

Szombaton amúgy még Barcelonában is tüntettek az ország egysége mellett. (Via BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.