Most, hogy már vezethetnek a nők, a szaúdi hatóságoknak van idejük az ezért halállal fenyegetőzőkkel foglalkozni

Egy szaúdi aktivistanő 2013-ban már vezetett Rijádban. Akkor ezért akár be is börtönözhették volna.Fotó: -/AFP

Letartóztatási parancsot adott ki a szaúdi ügyészség az ellen a meg nem nevezett twitterező ellen, aki mindazok meggyilkolására szólított, akik támogatják, hogy a nők vezethessenek. Mivel a héten a király rendeletben oldotta fel a nők vezetési tilalmát, a fenyegetés elvileg már ellene is irányul.

A fenyegető azt írta üzenetében, hogy a nők vezetését támogatók "felszarvazottak, akiket meg kell ölni". A szaúdi ügyészség csütörtökön már kiadott egy elfogatóparancsot egy férfi ellen, aki online posztolt videójában a vezető nők meggyilkolásával fenyegetőzött.

Szalman király kedden jelentette be, hogy 2018-tól már a nők is vezethetnek országában. A Reuters szerint ezt "sok" szaúdi örömmel fogadta, de "mások online, vagy csendes beszélgetésekben ellenérzéseiket fejezték ki" az évtizedeken át a legfőbb papság által is hirdetett szabályok eltörlése miatt.

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.