224 millió forintos bontással kezdődhet a Fradiváros építése

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A magyar kormány tavaly decemberben különített el tízmilliárd forintot a költségvetésből saját szerény megfogalmazásában "a Népliget rekonstrukciójára", valójában a Fidesz-alelnök Kubatov Gábor elnökölte Ferencváros rég dédelgetett terve, a Fradiváros megvalósítására. Alig tíz hónappal később meg is van a projektfelelős Fradiváros Zrt. által a terület bontására kiírt közbeszerzés nyertese, az OK Bau Kft., amely 224,1 millió forint értékben vállalta a

  • meglévő épületek bontását, kivéve az 1. sz. Lelátó, a 13. sz. kapu építmény és a 14. sz. atlétikai stadion;
  • a meglévő közművek bontását a gépészeti fejezet alapján;
  • a meglévő burkolatok, pályák bontását;
  • a tereprendezést és a rendezett munkakörnyezet kialakítását a továbbépítéshez;
  • és az újrahasznosítható anyagok helyszíni depójának kialakítását.

A nyertes OK Bau az igazságügyi minisztérium nyilvántartásai, a cégjegyzék és az e-beszámoló alapján teljesen legitim, létező, forgalmat lebonyolító építési vállalkozás, a Market Zrt. közműépítő leányvállalata*.

Az immár Fradiváros névre hallgató projekt első tervei 2008-ban készültek, amikor a Fradi még magántulajdonban, a skót Kevin McCabe tulajdonában volt. Az üzletember eredetileg plázát akart építeni a stadion környékére. A Fradi aztán állami tulajdonba került, az élére pedig Kubatov, akinek a vezetésével a fociklub 2011-ben ötmillió forintos törzstókével alapította meg a Fradiváros Zrt-t. A kormány 2013-ra dolgozta ki a Népliget, benne a Fradiváros első fejlesztési tervét, akkor a minden ilyen építkezést felügyelő főszakember, Fürjes Balázs még 2015-re tippelte a beruházás kezdetét. A beruházásét, amire a kormány eredetileg csak 2,5 milliárdot szánt, ezt emelte tavaly decemberben tízmilliárdra határozatával a kormány.

Kubatov Gábor 2016. december 31-i évértékelőjében azt ígérte, hogy a Fradiváros egy 80 ezer négyzetméteres csarnokrendszer lesz kézilabda- és jégkorongpályával, uszodával, négycsillagos szállodával, az utánpótláscsapatok kollégiumával, ökölvívó és birkózócsadnokkal és saját sportorvosi központtal.

*Pontosítás: a cikk eredeti változatában nem szerepelt, hogy az OK Bau a Market Zrt. leányvállalata volna.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.