A Kreml szerint az amerikai hatóságok a San Franciscó-i orosz konzulátus összes helyiségét elfoglalták

külföld
2017 október 02., 21:14
comments 121

Az amerikai hatóságok elfoglalták a San Franciscó-i orosz főkonzulátus összes helyiségét, beleértve a főkonzuli rezidenciát – közölte az orosz külügyminisztérium, ami tiltakozott a történtek miatt, és ellenlépésék lehetőségét helyezte kilátásba. A moszkvai diplomáciai tárca szerint a főkonzulátus bejárati ajtaját feltörték, és az egész épületet átkutatták.

„A figyelmeztetések dacára az amerikai hatóságok nem hallgattak a józan észre, és nem mondtak le jogellenes elhatározásukról. Ma elfoglalták Oroszország San Franciscó-i főkonzulátusának összes helyiségét” – áll a közleményben, ami szerint az épület szolgálati szegmensét már egy hónapja megszállták az amerikai titkosszolgálatok.

Az orosz külügyminisztérium szerint Washington megint súlyosan megsértette a nemzetközi jogot: „Tavaly december óta az amerikaiak már öt olyan orosz diplomáciai objektumot foglaltak el erővel, amik a tulajdonunkat képezik.”

„Sosem adtuk és adjuk a beleegyezésünket az Egyesült Államok hatóságainak az immunitás levételéről az orosz diplomáciai és konzuli tulajdonról, nem engedtünk és nem engedünk meg semmilyen behatolást a létesítményeinkbe. A most ott tartózkodó amerikai ügynököket senki sem hívta meg. Ők megszállók. Fellépésük a kapcsolatok történetében példátlan önkény” – áll a külügyi közleményben.

A minisztérium határozott tiltakozást jelentett be a történtek miatt, rámutatva, hogy fenntartja magának a válaszadás jogát, mert „a diplomácia sarokköve mindig a kölcsönösség elve volt, és marad”. A minisztérium értelmezése szerint az amerikaiak azzal, hogy betörtek az orosz külképviseletekre, „gyakorlatilag beleegyeztek abba a lehetőségbe, hogy oroszországi képviseleteikkel hasonló módon járjanak el”.

Oroszország az amerikai külügyminisztérium felszólítására egy hónappal ezelőtt ürítette ki a San Franciscó-i főkonzulátusát, egy New York-i és egy washingtoni ingatlannal együtt. Ezelőtt Moszkva rendelte el, hogy az Egyesült Államok szeptember 1-ig 755-tel csökkentse négy oroszországi képviseletének létszámát. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.