Mezey György úgy rúgott bele a külföldi edzőkbe, hogy magából csinált bohócot

futball
2017 október 02., 21:46
comments 81

A mexikói világbajnokság már 31 éve volt, szép volt a kijutás, a kint tartózkodást azóta is nehezen felejtjük. A kapitány, Mezey György, a magyar foci nagy bölcse, a hazai edzőképzés pápája, a felcsúti szakmai munka megalapozója ezt követően - és egész karrierje során - mindössze két bajnoki címet nyert az NBI-ben. 

Mezey György láthatóan a mai napig nehezen lép túl azon, hogy 2011-ben annak ellenére elküldték a Videotontól, hogy megnyerte a klub első bajnoki címét. Most ugyanis a 3szek.ro-nak nyilatkozott, Egervári Sándorral együtt. Arra a kérdésre, hogy helyesnek tartja-e, hogy idegen szövetségi kapitánya legyen Magyarországnak, így válaszolt:

„Ha megnézzük, a magyar edzők a mai napig sikeresebbek, mint a külföldiek. De ezzel a döntéshozók egy ernyőt húznak maguk fölé, idehoztam egy külföldit és mosom kezeimet. Egy magyart a helyében hatszor fenékbe billentettek volna, de egy németre rá lehet mondani, hogy jól van, mégiscsak német, tehát ne piszkáljuk. Az egyik legjobb példa erre a Videoton FC, amelynek utánam jóformán csak külföldi edzői voltak, eredményt egyik sem ért el. Mi, magyar edzők érezzük ennek a súlyát, sokkal többet megengednek a külföldieknek, mint nekünk.”

Azzal tényleg nehéz lenne vitatkozni, hogy jöttek ide csapnivaló külföldi edzők, de pont a Videotonnál az a Paulo Sousa váltotta Mezeyt, aki aztán az Európa-liga főtáblájára vitte egy évvel később a csapatot (Mezey a székesfehérváriakkal kiesett a Maribor ellen az első adandó alkalommal). Sousa Székesfehérvár után a Maccabi Tel-Aviv, a Bazel és a Fiorentina edzője lett, Izraelben és Svácjban is bajnokságot nyert (Mezeynek a külföldi karrierje így nézett ki: a kuvaiti labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya volt, a szintén kuvaiti al-Jarmúk vezetőedzőjeként , Finnországban a Hankö IK-nál vállalt munkát, majd újra Kuvait jött, az at-Tadámon). 

A Videotonnal pedig ugyanúgy bajnokságot nyert egy másik külföldi, Joan Carillo, mint Mezey György. Carillo most a Hajduk Split edzője. 

Nem mintha nagy súlya lenne nemzetközi téren, de azért a legutóbbi három NBI-es bajnokcsapat edzője külföldi volt, tavaly az első négy csapat kispadján külföldi tréner ült. Szívesen összehasonlítanánk azzal, amit magyar edzők külföldön produkálnak, ha lennének ilyenek, de az egy szem Dárdai Pál nem itthon tanulta a szakmát. Bernd Storcknak egyébként annak idején gratulált Mezey György, amikor a német edző kivitte a magyar válogatottat az Európa-bajnokságra. Ez ugye megintcsak nem sikerült magyar edzőnek az előző több mint 40 évben. (via nso)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.