A magyar hatóságok képtelenek betiltani a homeopátiás szereket

Egészségügy
2017 október 03., 17:08
comments 138

Az M1 kedd esti adásában jelentette ki Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, hogy 

sem a magyar hatóságok, sem pedig a gyógyszerészeti kamara nincs abban a helyzetben, hogy betiltsák a homeopátiás szereket.

Az Európai Bizottság alá tartozó szervezetnek van olyan döntési jogköre, hogy lépéseket tegyen, tehát előbb az uniós gyógyszerkönyvnek kell változnia, majd pedig ezeket a változásokat vezetik át magyar megfelelőjébe, tette hozzá Hankó. 

Közelről is egészen gyógyszernek tűnő cukortabletta.
photo_camera Közelről is egészen gyógyszernek tűnő cukortabletta. Fotó: Philippa Willitts / Fickr CC BY-NC 2.0

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete szeptember végén publikálta tanulmányát, ami szerint

"nincs bizonyíték arra, hogy a homeopátia bármilyen betegség esetén hatékony lenne, az állítólagos hatása az összes bizonyíték szerint a placebó-hatással magyarázható."

Sőt, szerintük kártékonyak is lehetnek ezek a készítmények, mivel "eltántorítják a betegeket a bizonyítékalapú orvoslás igénybe vételétől." (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.