A rejtélyes havannai megbetegedésekre válaszul Washington 15 kubai diplomatát utasított ki

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az amerikai külügyminisztérium kedden közölte: kiutasítanak 15 kubai diplomatát. A döntést azzal indokolták, hogy Havanna képtelen volt nemzetközi egyezményekben előírtaknak megfelelően biztosítani az amerikai diplomaták és családtagjaik épségét és biztonságát. A washingtoni kubai nagykövetség munkatársai hét napot kaptak arra, hogy elhagyják az Egyesült Államokat. 

Az Egyesült Államok havannai nagykövetsége.Fotó: Yamil Lage / AFP

A vizsgálatok szerint "akusztikus támadások" érték a havannai nagykövetségen dolgozó amerikai diplomatákat, a külügy 22 beteget említ. Az émelygésre, látási és egyensúlyi zavarokra, erős fejfájásra panaszkodó áldozatoknál később agykárosodást, vagy más jellegű, maradandó egészségkárosodást állapítottak meg. Az AP szerint a legsúlyosabb állapotban a betegséget először érzékelő a nagykövetségen diplomáciai fedésben dolgozó hírszerzők vannak. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.