A spanyol kormány nem kér közvetítőt a katalánokhoz

külföld
2017 október 03., 12:55
comments 40

Kedden a spanyol kormány elvetette azt a több helyről hangoztatott ötletet, hogy közvetítő segítségével rendezzék a feszült viszonyt a katalánokkal.

„Spanyol nagykövetség - tíz méter.” Felirat egy katalán zászlón egy keddi barcelonai tüntetésen.
photo_camera „Spanyol nagykövetség - tíz méter.” Felirat egy katalán zászlón egy keddi barcelonai tüntetésen. Fotó: JOSEP LAGO/AFP

Jorge Toledo Európa-ügyi spanyol miniszter a Politicónak azt mondta, hogy Madrid számára elfogadhatatlan bármiféle közvetítő, és csakis kétoldalú tárgyalásokra hajlandóak.

„Egy törvényt lehet ellenezni és meg lehet változtatni, de megszegni nem” 

 - mondta Toledo a vasárnapi népszavazás-szerűségre utalva.

A Politico szerint a spanyol kormány a közvetítés kategorikus elutasításával azt szeretné elkerülni, hogy a katalán szeparatisták bármennyire is nyeregben érezhessék magukat. A katalán kormány képviselői ugyanis korábban utaltak arra, hogy a kialakult helyzet megoldásában ők szívesen látnának egy közvetítőt Barcelona és Madrid között, a spanyolok pedig semmiképpen sem szeretnék átengedni a kezdeményezést.

Részben kapcsolódó keddi hír, hogy a katalán kulturális ikon Ferran Adriá, a 21. század valószínűleg legnagyobb szakácsa, aki eddig nem nagyon nyilvánult meg politikai ügyekben, most arról beszélt egy valenciai rendezvényen, hogy szerinte az Európai Uniónak kellene közvetítenie az ügyben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.