A spanyol kormány nem kér közvetítőt a katalánokhoz

Kedden a spanyol kormány elvetette azt a több helyről hangoztatott ötletet, hogy közvetítő segítségével rendezzék a feszült viszonyt a katalánokkal.

„Spanyol nagykövetség - tíz méter.” Felirat egy katalán zászlón egy keddi barcelonai tüntetésen.Fotó: JOSEP LAGO/AFP

Jorge Toledo Európa-ügyi spanyol miniszter a Politicónak azt mondta, hogy Madrid számára elfogadhatatlan bármiféle közvetítő, és csakis kétoldalú tárgyalásokra hajlandóak.

„Egy törvényt lehet ellenezni és meg lehet változtatni, de megszegni nem” 

 - mondta Toledo a vasárnapi népszavazás-szerűségre utalva.

A Politico szerint a spanyol kormány a közvetítés kategorikus elutasításával azt szeretné elkerülni, hogy a katalán szeparatisták bármennyire is nyeregben érezhessék magukat. A katalán kormány képviselői ugyanis korábban utaltak arra, hogy a kialakult helyzet megoldásában ők szívesen látnának egy közvetítőt Barcelona és Madrid között, a spanyolok pedig semmiképpen sem szeretnék átengedni a kezdeményezést.

Részben kapcsolódó keddi hír, hogy a katalán kulturális ikon Ferran Adriá, a 21. század valószínűleg legnagyobb szakácsa, aki eddig nem nagyon nyilvánult meg politikai ügyekben, most arról beszélt egy valenciai rendezvényen, hogy szerinte az Európai Uniónak kellene közvetítenie az ügyben.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.