A spanyol kormány nem kér közvetítőt a katalánokhoz

Kedden a spanyol kormány elvetette azt a több helyről hangoztatott ötletet, hogy közvetítő segítségével rendezzék a feszült viszonyt a katalánokkal.

„Spanyol nagykövetség - tíz méter.” Felirat egy katalán zászlón egy keddi barcelonai tüntetésen.Fotó: JOSEP LAGO/AFP

Jorge Toledo Európa-ügyi spanyol miniszter a Politicónak azt mondta, hogy Madrid számára elfogadhatatlan bármiféle közvetítő, és csakis kétoldalú tárgyalásokra hajlandóak.

„Egy törvényt lehet ellenezni és meg lehet változtatni, de megszegni nem” 

 - mondta Toledo a vasárnapi népszavazás-szerűségre utalva.

A Politico szerint a spanyol kormány a közvetítés kategorikus elutasításával azt szeretné elkerülni, hogy a katalán szeparatisták bármennyire is nyeregben érezhessék magukat. A katalán kormány képviselői ugyanis korábban utaltak arra, hogy a kialakult helyzet megoldásában ők szívesen látnának egy közvetítőt Barcelona és Madrid között, a spanyolok pedig semmiképpen sem szeretnék átengedni a kezdeményezést.

Részben kapcsolódó keddi hír, hogy a katalán kulturális ikon Ferran Adriá, a 21. század valószínűleg legnagyobb szakácsa, aki eddig nem nagyon nyilvánult meg politikai ügyekben, most arról beszélt egy valenciai rendezvényen, hogy szerinte az Európai Uniónak kellene közvetítenie az ügyben.

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.