Ma sztrájkol Katalónia

külföld
2017 október 03., 05:23
comments 112

A botrányba fulladt október 1-i függetlenségi népszavazás után ma sztrájkol Katalónia. A különböző szakszervezetek által meghirdetett, a függetlenségpárti politikai erők által pedig támogatott sztrájk célja a tiltakozás a vasárnapi rendőri túlkapások ellen.

photo_camera Fotó: JOSEP LAGO/AFP

A sztrájk részeként több fontos utat is lezártak Spanyolország északkeleti csücskében, a barcelonai tömegközlekedési eszközök pedig csak csökkentett üzemmódban járnak.

A barcelonai La Vanguardia szerint Barcelona és Tarragona kikötőjében teljesen leállt az élet, és a katalán nagyvárosokban a legtöbb bolt is zárva van.

Az El País ugyanakkor arról ír, hogy bár eredetileg általános sztrájk volt, ez valójában nem jött össze, sok helyen azért zajlik a munka.

Szintén az El País írt arról, hogy a katalán kormány még taktikázik, és várna egy kicsit a függetlenség kikiáltásával. A legnagyobb spanyol nyelvű lap szerint a katalánok abban bíznak, hogy sikerül támogatókat szerezniük az Európai Unión belül, és ezt még megvárnák az egyoldalú bejelentés előtt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.