Ma sztrájkol Katalónia

Több 444 videó?
Szeretném

A botrányba fulladt október 1-i függetlenségi népszavazás után ma sztrájkol Katalónia. A különböző szakszervezetek által meghirdetett, a függetlenségpárti politikai erők által pedig támogatott sztrájk célja a tiltakozás a vasárnapi rendőri túlkapások ellen.

Fotó: JOSEP LAGO/AFP

A sztrájk részeként több fontos utat is lezártak Spanyolország északkeleti csücskében, a barcelonai tömegközlekedési eszközök pedig csak csökkentett üzemmódban járnak.

A barcelonai La Vanguardia szerint Barcelona és Tarragona kikötőjében teljesen leállt az élet, és a katalán nagyvárosokban a legtöbb bolt is zárva van.

Az El País ugyanakkor arról ír, hogy bár eredetileg általános sztrájk volt, ez valójában nem jött össze, sok helyen azért zajlik a munka.

Szintén az El País írt arról, hogy a katalán kormány még taktikázik, és várna egy kicsit a függetlenség kikiáltásával. A legnagyobb spanyol nyelvű lap szerint a katalánok abban bíznak, hogy sikerül támogatókat szerezniük az Európai Unión belül, és ezt még megvárnák az egyoldalú bejelentés előtt.