Miután feljelentették, a Jobbik át akarta adni az Állami Számvevőszéknek a kért iratokat, de azokat nem vették át

POLITIKA
2017 október 03., 17:15
comments 139

Nem könnyű kiigazodni az Állami Számvevőszék és a Jobbik között hirtelen kialakult háborúban, az biztos, hogy az ÁSZ feljelentette az ügyészségnél a pártot arra hivatkozva, hogy a Jobbik  akadályozza a gazdálkodásának ellenőrzését. Néhány tényt azért próbálunk kihámozni az ÁSZ és a Jobbik közleményeiből.

Addig világos, hogy a  pártok és a költségvetési támogatásban részesülő pártalapítványok gazdálkodását az Állami Számvevőszék végzi. Az ÁSZ július 10-én nyilvánosságra hozta a második félévi ellenőrzési tervét, ebben szerepel a Jobbik gazdálkodásának ellenőrzése is. Az biztos, hogy az ÁSZ a terv alapján augusztus 10-én neki is látott a munkának. 

Kedden aztán közleményt adtak ki, amiben azt írják: „Az ÁSZ megdöbbenéssel tapasztalta, hogy a Jobbik (…) a gazdálkodása törvényességének ellenőrzésében nem működik együtt a Számvevőszékkel a jogszabályi keretek szerint, ezáltal nem biztosítja az átláthatóságot és elszámoltathatóságot a gazdálkodásában.” A Számvevőszék szerint a Jobbiktól levélben és a helyszínen is kértek adatokat, de ezeket nem kapták meg. Így aztén az ügyészséghez fordultak. 

A Jobbik előbb válaszközleményben reagált. Ebben az állították, hogy teljes mértékben együttműködtek a számvevőszékkel, és a 2015-2016-os évi dokumentumokkal kapcsolatban többször személyesen is egyeztettek a hivatallal. A 2017 első fél évét illető ellenőrzésről azonban nem tudtak, és az az ÁSZ honlapján lévő ellenőrzési tervben sem szerepelt.

Vissza az ÁSZ-hoz. Az MTI megkereste őket a Jobbik közleménye után, de az álláspontjuk nem változott és fenntartották, hogy a Jobbik többszöri megkeresés ellenére nem tett eleget az adatszolgáltatási kötelezettségének és ezzel akadályozta az ellenőrzés lefolytatását.

Újra a Jobbik jött, már részletesebb közleménnyel. Azt írták, hogy az első adatbekérést teljesítették, erről szeptember 21-én személyesen is egyeztettek. Ezen megbeszélésen a Jobbik szerint az Állami Számvevőszék szóban tájékoztatta a pártot, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően nem várható helyszíni ellenőrzés, csak az elektronikusan beküldött dokumentumokat ellenőrzik. Folyamatosan kapcsolatban voltak, mert nem kaptak  kitöltési útmutatót, illetve a kitöltendő dokumentumok egy részét nem szerkeszthető formában kapta meg a párt, ezért az ÁSZ-tól kérdeztek, és válaszokat is kaptak. 

Aztán múlt csütörtökön délután kaptak egy e-mailt arról, hogy az ÁSZ másnap reggel 9-kor mégis helyszíni ellenőrzést tart a Villányi úti irodájukban, és nem csak a 2015-16-os, hanem az idei első féléves időszakra is kiváncsiak. (Ez utóbbi kétségtelenül érdekes a Simicska Lajos plakáthelyeire kirakott hirdetések miatt. A párt viszont csodálkozik, hogy váratlanul egy még le sem zárt évet akar ellenőrizni az ÁSZ.) A pénteki helyszíni ellenőrzésről szóló levelet csak pénteken olvasták a Jobbiknál, és azért is csodálkoztak rajta, mert előző nap Schön Péter gazdasági igazgató telefonon beszélt az ellenőrzésvezetővel és jelezte is neki előzetesen, hogy szeptember 29-én nem dolgozik, de a következő munkanap október 2-a, esetleg 3-a jó neki. Az adatkérések teljesítésére amúgy is ötnapos határidejük van. Ezt megírták pénteken az ÁSZ-nak, de a Jobbik levelét csak hétfőn délután háromnegyed kettőkor iktatta az ÁSZ. Választ nem küldtek, csak lezárták az adatszolgáltatásra szolgáló internetes felületet és kedden kiadták a közleményt, hogy az ügyészséghez fordulnak. 

Kedden délután aztán  Volner János frakcióvezető és Schön Péter, a Jobbik gazdasági igazgatója megjelent az ÁSZ székházánál, és megpróbálták átadni a kért dokumentációt. Volner szerint ez nem sikerült, az ÁSZ megtagadta az iratok átvételét, arra hivatkozva, hogy az törvényellenes lenne. Az ÁSZ szerint ugyanis az iratokat elektronikus úton kell beküldeni, ugyanakkor az erre szolgáló elektronikus felületet lezárták. Sakk-matt. 

A jobbikosok szerint az Állami Számvevőszék a vizsgálat kezdetén küldött levélben még azt írta, hogy a párt választása szerint vagy elektronikus úton, vagy papír alapon szolgáltathat dokumentumokat. 

Volner szerint „csak büdös, harmadik világbeli diktatúrákban kényszerítenek arra közintézményeket, hogy megpróbáljanak leszámolni az ellenzék vezető erejével”. A frakcióvezető közölte: az ÁSZ politikai szereplővé avanzsált a kormány oldalán, pedig elvileg egy független szervezet.

A Jobbik aztán még egy közleményben is ráerősített délután, ennek a lényege: ahogy eddig is, ezentúl is próbálnak együttműködni az Állami Számvevőszékkel, azonban kérik, hogy ebben ők is legyenek újra partnerek.

Az ÁSZ-on volt a sor. Volnerék megjelenése után azt írták: a számvevőszék mindenben a törvényi előírások szerint járt el. A Jobbik parlamenti frakcióvezetője és gazdasági igazgatója az ÁSZ épülete előtt tartott sajtótájékoztató keretében a törvények megkerülésével próbált iratokat átadni, amelyeket a törvényi előírások értelmében az ÁSZ nem vehetett át.

És beszállt a Fidesz is. Azt írják: „A törvényeket mindenkinek be kell tartania, és felháborító, hogy az a Jobbik vádaskodik, amely a rendszerváltás óta a legnagyobb pártfinanszírozási botrányba keveredett. Merthogy a Jobbik továbbra is titkolja a Simicskával és cégeivel kötött szerződést, miközben több mint fél éve használja a milliárdos plakátfelületeit”. Vagyis a Fidesz is azokra a szerződésekre kiváncsi, amikre utólag az ÁSZ is kiterjeszette a Jobbik gazdálkodásának ellenőrzését. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.