Az MMA-nak valahogy méltó utódot kell találnia Fekete György helyére

MŰVÉSZET
2017 október 04., 09:21
comments 234

Nehéz elképzelni a Magyar Művészeti Akadémiát Fekete György nélkül, de az helyzet, hogy a testületnek október 10-én új vezetőt kell választania a szinte azonnal legendássá váló elnök helyére. 

photo_camera Fotó: Illyés Tibor

Az MMA alapszabálya szerint az elnök, az alelnökök és a négy fő elnökségi tag választását jelölőbizottság készíti elő, amely szeptember 15-ig 

  • Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező, illusztrátor és művelődéstörténészt;
  • Marton Éva Kossuth-díjas operaénekest, a nemzet művészét; 
  • és Vashegyi György Liszt Ferenc-díjas karmestert ajánlotta az elnöki tisztségre.

Az alapszabály értelmében azonban akár a közgyűlés napján, a mandátumvizsgálat befejezéséig is lehetősége van írásban új akadémikust jelölni az MMA élére a szavazati joggal rendelkező tagoknak. Ugyanígy biztosítja az alapszabály a visszalépés lehetőségét is.

Az elnöki tisztség legfeljebb két három éves cikluson keresztül tölthető be. Fekete György 2011 óta áll az MMA élén. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.