Az MMA-nak valahogy méltó utódot kell találnia Fekete György helyére

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Nehéz elképzelni a Magyar Művészeti Akadémiát Fekete György nélkül, de az helyzet, hogy a testületnek október 10-én új vezetőt kell választania a szinte azonnal legendássá váló elnök helyére. 

Fotó: Illyés Tibor

Az MMA alapszabálya szerint az elnök, az alelnökök és a négy fő elnökségi tag választását jelölőbizottság készíti elő, amely szeptember 15-ig 

  • Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező, illusztrátor és művelődéstörténészt;
  • Marton Éva Kossuth-díjas operaénekest, a nemzet művészét; 
  • és Vashegyi György Liszt Ferenc-díjas karmestert ajánlotta az elnöki tisztségre.

Az alapszabály értelmében azonban akár a közgyűlés napján, a mandátumvizsgálat befejezéséig is lehetősége van írásban új akadémikust jelölni az MMA élére a szavazati joggal rendelkező tagoknak. Ugyanígy biztosítja az alapszabály a visszalépés lehetőségét is.

Az elnöki tisztség legfeljebb két három éves cikluson keresztül tölthető be. Fekete György 2011 óta áll az MMA élén. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.