Ez a szomorú igazság a majomfésülgetős videó mögött

ÁLLAT
2017 október 04., 11:24
comments 73

Az elmúlt két hétben nagyot ment egy videó, melyben egy fodrászszékben ülő majom frizuráját igazítják. Nyilván sokan találták az állatot cukinak, lazának, menőnek, a valóság azonban az, hogy valószínűleg be volt nyugtatózva, a gazdája pedig nem megfelelően bánik az állattal.

Az Inverse-en jelent meg egy írás, melyben egy primatológus mondja el az igazságot a főleg a redditen keresztül gyorsan nagyon népszerűvé váló videóról.

link Forrás

Stuart Watson, a skóciai St. Andrews Egyetem kutatója szerint az állat valószínűleg le van szedálva, ami már alapjaiban arról árulkodik, nem túl vidám az élete.

"Ez nem egy normális vagy elfogadható helyzet egyetlen majom számára sem" - mondta Watson. "Mivel a szituáció részleteiről nincsenek ismereteim, nem tudnám megmondani, hogy azért tűnik ilyen nyugodtnak, mert be van drogozva, vagy mert korábban megbüntették, ha ellenállt, vagy mert a fésülés hasonló élményt okoz neki, mint a kurkászás. Azt se lehet tudni, hogy a takarókendő alatt van-e valamilyen eszköz, amivel az állatot mozgásában korlátozzák."

Watson szerint nem meglepő, hogy az emberek cukinak találják a videót, mivel a társadalomban hamis kép él a nem emberszabású majmokról, sokkal rózsaszínebb az imidzsük, mint a valóság. A majomfélék egyáltalán nem élvezik annyira azt a törődést, amit egy átlagembertől megkaphatnak.

A majmot nyilvánvalóan házikedvencként tartják, és ez csak egy rövid epizód egy életen át tartó abúzusból 

- mondta Watson.

Attól nem kell rossz embernek érezni magunkat, mert nevetünk egy ilyen videón, de fontos tudni, hogy az internetes cukiságfolyamok óriási kárt okoznak az állatvilágnak, és hatalmas lökést adnak az illegális állatkereskedelemnek.

Nem ez az első eset, hogy állatvédelemmel és fajfenntartással foglalkozó szakemberek háborodnak fel egy cukiságként eladott videó miatt.

2015-ben egy komplett kampány indult egy agyonlájkolt videó nyomán, melyben egy házikedvencként tartott lajhármakit csiklandoznak. Ezt mindenki őrült cukinak találta, és persze sokan azonnal vágyni kezdtek egy saját lajhárra. A valóság azonban az, hogy ami azon a videón történik, konkrétan állatkínzás, egy halálra rémült állat próbál védekezni - hiába.

A főszereplő állatot Sonyának hívják, és nem azért teszi fel a mellső lábait, mert szeretné, hogy gazdája csiklandozza, hanem mert ez a természetes védekezési módja. A lajhár az egyetlen mérget termelő emlős, és amikor ezt a pozíciót veszi fel, éppen a könyökeiben lévő méregmirigyeket akarja lenyalni, hogy aztán megharapja támadóját. Bár a méreg nem életveszélyes, került már kutató kórházba, mert anafilaxiás sokkot kapott tőle.

link Forrás



Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.