Ezentúl csak a szomszédok engedélyével lehet airbnb-zni Józsefvárosban

Budapest
2017 október 4., 15:33
comments 217

A nyolcadik kerületi önkormányzat a helyi konzultáció eredményeire hivatkozva ezentúl jóval szigorúbban szabályozza az alkalmi szálláshelykiadást, így az airbnb-zést is. Október elsejétől csak akkor lehet így pénzt keresni, ha a lakás „megváltozott funkcióját” a településvédelmi rendelet értelmében bejelentik, és igazolják, hogy a társasház szervezeti és működési szabályzata engedélyezi azt.  

Év elején a polgármester, Kocsis Máté kezdeményezésére konzultációt tartottak Józsefvárosban, a postai úton kiküldött kérdőíveken főleg arról érdeklődtek, a lakosok szerint vajon elég nagy rend van-e a környéken. Az önkormányzat sajtóosztálya szerint ezt több mint 11 ezer lakó kitöltötte és vissza is küldte, ezek alapján jutottak arra a következtetésre, hogy lépni kell airbnb-ügyben is. Megkeresésünkre azt írták,

„a tizenegyezer válaszadó több mint 80%-a kérte, hogy szigorúbbak legyenek a közösségi együttélés szabályai, melynek hivatkozási alapjaként sokan az airbnb problémakörét jelölték meg.

A visszajelzésekből kiderült, hogy sok esetben egy-egy lakás ilyen célú hasznosítása egész lakóközösségek nyugalmát teheti tönkre, de az is előfordul, hogy egész emeletek működnek tulajdonképpen hostelként, zavarva ezzel a lakóközösséget.”

A döntés igazából csak azokat érintheti érzékenyen, akik ezentúl szeretnének airbnb-zni a kerületben, mert a szálláshelyként működő lakások tulajdonosainak elvileg eddig is kellett, hogy legyen településképi hozzájárulásuk. Az önkormányzat közlése szerint „aki ezzel az engedéllyel már rendelkezik, azt az új szabály nem érinti”.

Címlapfotó: 444.hu

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt