Ezentúl csak a szomszédok engedélyével lehet airbnb-zni Józsefvárosban

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A nyolcadik kerületi önkormányzat a helyi konzultáció eredményeire hivatkozva ezentúl jóval szigorúbban szabályozza az alkalmi szálláshelykiadást, így az airbnb-zést is. Október elsejétől csak akkor lehet így pénzt keresni, ha a lakás „megváltozott funkcióját” a településvédelmi rendelet értelmében bejelentik, és igazolják, hogy a társasház szervezeti és működési szabályzata engedélyezi azt.  

Év elején a polgármester, Kocsis Máté kezdeményezésére konzultációt tartottak Józsefvárosban, a postai úton kiküldött kérdőíveken főleg arról érdeklődtek, a lakosok szerint vajon elég nagy rend van-e a környéken. Az önkormányzat sajtóosztálya szerint ezt több mint 11 ezer lakó kitöltötte és vissza is küldte, ezek alapján jutottak arra a következtetésre, hogy lépni kell airbnb-ügyben is. Megkeresésünkre azt írták,

„a tizenegyezer válaszadó több mint 80%-a kérte, hogy szigorúbbak legyenek a közösségi együttélés szabályai, melynek hivatkozási alapjaként sokan az airbnb problémakörét jelölték meg.

A visszajelzésekből kiderült, hogy sok esetben egy-egy lakás ilyen célú hasznosítása egész lakóközösségek nyugalmát teheti tönkre, de az is előfordul, hogy egész emeletek működnek tulajdonképpen hostelként, zavarva ezzel a lakóközösséget.”

A döntés igazából csak azokat érintheti érzékenyen, akik ezentúl szeretnének airbnb-zni a kerületben, mert a szálláshelyként működő lakások tulajdonosainak elvileg eddig is kellett, hogy legyen településképi hozzájárulásuk. Az önkormányzat közlése szerint „aki ezzel az engedéllyel már rendelkezik, azt az új szabály nem érinti”.

Címlapfotó: 444.hu

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.