Magyar szupertehetség is szerepel a Guardian legjobb fiatal focista válogatásában

foci
2017 október 04., 12:43
comments 49
Szoboszlai Dominik, a magyar U21-es válogatott és az osztrák FC Liefering játékosa
photo_camera Szoboszlai Dominik, a magyar U21-es válogatott és az osztrák FC Liefering játékosa Fotó: mlsz.hu

A Guardian minden évben nyilvánosságra hozza a világ legtehetségesebb 17 éves focistáinak listáját. Ezen az elmúlt években olyan játékosok is szerepeltek, mint a már most legjobb kapusok között emlegetett Milan-csillag, Gianluigi "Gigio" Donnarumma, a Dortmund amerikai sztárja, Christian Pulisic vagy a Barcelona friss 140 millió eurós igazolása, a francia Ousmané Dembelé. 

Magyar fiatal évek óta nem került még csak közelébe sem a válogatásnak, egészen az idei évig. Most a 2000-ben született tehetségek közül válogattak ki a szakírók azt a 60-at, akiknek esélyük lehet, hogy meghatározó egyéniségei legyenek a topfoci következő éveinek. Köztük van a magyar Szoboszlai Dominik is. 

Szoboszlai Dominik, a kapitány
photo_camera Szoboszlai Dominik, a kapitány Fotó: mlsz.hu

Szoboszlai Dominikről, aki a fehérvári Főnix Gold, majd az MTK akadémiáján edződött, egy éve a 444-en is részletesen írtunk róla. A szülők által alapított Gold utánpótláscsapatának szakmai vezetője Dominik apja, Szoboszlai Zsolt, egykori tatabányai játékos: ő indította el fiát a pályán, akit most már az európai futballélet legnagyobb ígéretei között tartanak számon. Hiába szerette volna megszerezni a Puskás Akadémia és a Videoton is, Szoboszlai az MTK-t, majd a külföldi karriert választotta. 

Szoboszlai még 16 sem volt, amikor tavaly szeptemberben az U-17-es válogatott tagjaként a selejtezőben -  Luxemburg és Dánia legyőzésével - kivívta a továbbjutást. Szoboszlai volt a csapat kapitánya, középpályásként két utolsó perces gólt is szerzett és gólpasszt is adott a tornán. Októberben már az U19-es válogatottban játszott, idén már tagja az U21-es keretnek. 

Márciusban a leggazdagabb osztrák klub, a Red Bull Salzburg szerződtette, ők átengedték az FC Lieferingnek, hogy 17 évesen minél több játéklehetőséget kapjon - és kap is. 

A Guardian összefoglalójában idézik Bernd Storck magyar szövetségi kapitányt, aki júniusban meghívta a felnőtt keretbe is Szoboszlait, aki vagy közvetlenül a csatárok mögött, klasszikus irányítóként, vagy a középpályássor árnyékában, Pirlo-pozícióban nyújtja a legjobb teljesítményt. A brit lap szakírója szerint Szoboszlai a mai topmezőnyből leginkább a Real Madrid sztárjára, a német világbajnok Toni Kroosra emlékeztet: mindkét lábbal remekül lő, precízen passzol és nagyon jól átlátja a játékot. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.