Pár napon belül kikiáltják Katalónia függetlenségét

külföld
2017 október 04., 04:47
comments 224

A katalán elnök szerint Katalónia napokon belül kikiáltja függetlenségét. Carles Puigdemont katalán elnök a BBC-nek adott, szerda hajnali interjújában kijelentette:

kormánya vagy ennek a hétnek a végén, vagy a következő hét elején jelenti be Katalónia függetlenné válását Spanyolországtól.

Arra a kérdésre, hogy mit tenne, ha Spanyolország beavatkozna és közvetlen irányítása alá vonná Katalóniát, Puigdemont csak annyit mondott, hogy az olyan hiba lenne, amely mindent megváltoztat. Hozzátette ugyanakkor, hogy jelenleg semmiféle kapcsolat nincs Madrid és a katalán kormányzat között.

Szerdán több százezer ember tüntetett Katalóniában a hétvégi népszavazást kísérő rendőri erőszak ellen, amiben közel 900 ember sérült meg. Közben a spanyol király, VI. Fülöp arról beszélt, hogy a népszavazás törvénytelen volt. 

Carles Puigdemont, Katalónia elnöke
photo_camera Carles Puigdemont, Katalónia elnöke Fotó: BURAK AKBULUT/Anadolu Agency

Puigdemont a BBC-interjúban visszautasította az Európai Bizottság elnökének nyilatkozatát, miszerint a katalán függetlenségről vasárnap tartott népszavazás Spanyolország belső ügye, és a helyzetet Madridnak a spanyol alkotmányos renddel összhangban kell kezelnie.

Jean-Claude Juncker a népszavazásra reagáló hétfői nyilatkozatában kijelentette azt is, hogy a spanyol alkotmány alapján a katalán népszavazás jogszerűtlen volt, ha viszont a spanyol alkotmánnyal összeegyeztethető módon zajlott volna le, akkor Katalónia kikerült volna az Európai Unióból. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.