Saját külügyminisztere nevezte idiótának Trumpot

2017 október 4., szerda 16:47
104
Donald Trump és Rex Tillerson külügyminiszter Fotó: JIM WATSON/AFP

Az NBC ír arról, hogy nyáron komoly feszültség támadt Donald Trump amerikai elnök és külügyminisztere, Rex Tillerson között. Korábban is akadtak már nézeteltéréseik az észak-koreai válság, a charlottesville-i náci felvonulás és az Iránnal kapcsolatos külpolitikai kérdésekben, de a cikk szerint azelőtt szakadt el a cérna, hogy júliusban Trump az egyik legnagyobb cserkész közösség, a korábban épp Tillerson által vezetett Boy Scouts of America gyűlésén gondolta fontosnak, hogy harcias politikai üzeneteket harsogjon. 

Tillerson állítólag kormánytagok, Trump nemzetbiztonsági tanácsadói és más magasrangú republikánusok előtt nevezte többször is hangosan idiótának (moron) az elnököt, sőt volt, aki kibaszott idiótára (a fucking moron) emlékezett. 

A tucatnyi forrás alapján dolgozó NBC szerint annyira feszültté vált a viszony a két politikus között, hogy csak Mike Pence alelnök tudta meggyőzni Tillersont a maradásról. Pence azzal érvelt, hogy egy újabb fontos kormánytag kiesése olyan válságba sodorhatná az adminisztrációt, ami már a megmaradását fenyegetné. 

Tillerson nyilvánosan nem tagadta az elhangzottakat, azt viszont igen, hogy az alelnök győzte meg a maradásról. A cikk megjelenése után, szerdán a miniszter kifejezte lojalitását az elnök mellett. "Amit eddig elértünk, csapatként értük el. (...) Az elnök szereti az országát. Amerikát és az amerikaiakat teszi mindig az első helyre. Bölcs elnökünk van, aki minden körülmények között eredményt vár az embereitől (...) Rendelkezésre állok, amíg az elnök úgy kívánja" - mondta diplomatikusan a külügyminiszter. 

Trump maga kevésbé volt szofisztikált. Szerinte Tillerson és Pence hitelesen cáfolták az NBC sztoriját, ami sima fake news, és az újságírók lesznek szívesen elnézést kérni az Egyesült Államoktól. (NBC / CNN)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt