Saját külügyminisztere nevezte idiótának Trumpot

külföld
2017 október 04., 16:47
comments 104
Donald Trump és Rex Tillerson külügyminiszter
photo_camera Donald Trump és Rex Tillerson külügyminiszter Fotó: JIM WATSON/AFP

Az NBC ír arról, hogy nyáron komoly feszültség támadt Donald Trump amerikai elnök és külügyminisztere, Rex Tillerson között. Korábban is akadtak már nézeteltéréseik az észak-koreai válság, a charlottesville-i náci felvonulás és az Iránnal kapcsolatos külpolitikai kérdésekben, de a cikk szerint azelőtt szakadt el a cérna, hogy júliusban Trump az egyik legnagyobb cserkész közösség, a korábban épp Tillerson által vezetett Boy Scouts of America gyűlésén gondolta fontosnak, hogy harcias politikai üzeneteket harsogjon. 

Tillerson állítólag kormánytagok, Trump nemzetbiztonsági tanácsadói és más magasrangú republikánusok előtt nevezte többször is hangosan idiótának (moron) az elnököt, sőt volt, aki kibaszott idiótára (a fucking moron) emlékezett. 

link Forrás

A tucatnyi forrás alapján dolgozó NBC szerint annyira feszültté vált a viszony a két politikus között, hogy csak Mike Pence alelnök tudta meggyőzni Tillersont a maradásról. Pence azzal érvelt, hogy egy újabb fontos kormánytag kiesése olyan válságba sodorhatná az adminisztrációt, ami már a megmaradását fenyegetné. 

Tillerson nyilvánosan nem tagadta az elhangzottakat, azt viszont igen, hogy az alelnök győzte meg a maradásról. A cikk megjelenése után, szerdán a miniszter kifejezte lojalitását az elnök mellett. "Amit eddig elértünk, csapatként értük el. (...) Az elnök szereti az országát. Amerikát és az amerikaiakat teszi mindig az első helyre. Bölcs elnökünk van, aki minden körülmények között eredményt vár az embereitől (...) Rendelkezésre állok, amíg az elnök úgy kívánja" - mondta diplomatikusan a külügyminiszter. 

link Forrás

Trump maga kevésbé volt szofisztikált. Szerinte Tillerson és Pence hitelesen cáfolták az NBC sztoriját, ami sima fake news, és az újságírók lesznek szívesen elnézést kérni az Egyesült Államoktól. (NBC / CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.