A Földközi-tengerben a legmagasabb a világon az 5 mm-esnél kisebb műanyagrészecskék koncentrációja

Aggasztó mértékű a Földközi-tenger szennyezettsége a vízben lévő mikroműanyag miatt. A mikroműanyag, vagyis az 5 milliméteresnél kisebb műanyagrészecskék koncentrációja most a Földközi-tengerben a legmagasabb a világon. A Nature Scientific Reportsban az olasz Tengerkutató Intézet (ISMAR) és a Nemzeti Kutatótanács (CNR) adatai szerint a koncentráció mértéke eléri a km2-enkénti 1,2 millió mikroműanyagot.

„A Földközi-tengerben lévő mikroműanyag koncentrációja akkora, mint az óceánok nagy örvényeiben”

– mondta Maria Cristina Fossi, a Sienai Egyetem ökológia- és ökotoxikológiai professzora a Milánóban tartott One Ocean fórumon. Mint mondta, ez elsőbbséget élvező téma, mivel ez a világ egyik legzsúfoltabb területe, „egy zárt tenger”.

Szemétszegy Bangladesben május 30-án.Fotó: Probal Rashid/NurPhoto

A szakértő szerint a mikroműanyag károsítja a tengeri biodiverzitást, mert a halak tápláléknak hiszik, és megeszik, egyes halak bele is akadhatnak a műanyagba.

„A mikroműanyagnak olyan fizikai tulajdonságai vannak, amikkel elnyelhetik a tenger felszínén lebegő szennyezőanyagokat, műanyag adalékanyagokat hagynak hátra, fizikailag károsítják annak szövetét, amivel kapcsolatba lépnek, ráadásul patogéneket, kórokozókat szállítanak. A planktonoktól kezdve a nagy tengeri organizmusokig, például a bálnákig mindenre hatással vannak”

– mondta Fossi.

A kutató szerint célirányos intézkedésekre van szükség a műanyaghasználat csökkentéséhez, újrafelhasználásához, és „a fiatal generációnak kezelnie kell ezt a helyzetet”.

Egy szeptember eleji jelentés szerint láthatatlan mikroműanyagrostok szennyezik a városi csapvíz 83 százalékát világszerte, a szennyezés az Egyesült Államokban eléri a 92 százalékot, míg Európában 72 százalékos. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.