Az idei kémiai Nobel-díj egyik kitüntetettje nemcsak okos, hanem vicces is

TUDOMÁNY
2017 október 05., 08:49
Jacques Dubochet, a kedélyes Nobel-díjas, aki hivatalos életrajzában is tud viccelni.
photo_camera Jacques Dubochet, a kedélyes Nobel-díjas, aki hivatalos életrajzában is tud viccelni. Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

Jacques Dubochet egy napja, 2017. október 4-én tüntették ki kémiai Nobel-díjjal Joachim Frank és Richard Henderson társaságában a krio-elektromikroszkópia területén végzett korszakalkotó munkásságáért. A Quartz szerint amilyen véresen komolyan hangzik a munkássága, ugyanannyira vicces a Lausanne-i Egyetem honlapján elérhető hivatalos életrajza.

  • 1941 Optimista szülőknek köszönhetően megfogant.
  • 1946 Nem fél többé a sötétben, mert a nap mindig visszatér; ahogy azt Kopernikusz elmagyarázta.
  • 1948-1955 kisérletező tudósi karrierjének első állomása Vallisban és Lausanne-ban (eszközök: kések, tűk, szalagok és gyufák).
  • 1955 Vaud kanton első hivatalosan elismert diszlexiása - ez lehetőséget adott rá, hogy bármiben rossz lehessen... és megértse azokat, akiknek nehézségeik vannak.
  • 1962 Érettségi.
  • 1967 Fizikus-mérnökből biológus lesz az EPUL-ban.
  • 1968 Nagyon fontos.

és így tovább. Életrajzából nem hagyta ki a hat évet, amit pszichoanalízisben töltött.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.