Az idei kémiai Nobel-díj egyik kitüntetettje nemcsak okos, hanem vicces is

Jacques Dubochet, a kedélyes Nobel-díjas, aki hivatalos életrajzában is tud viccelni.Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

Jacques Dubochet egy napja, 2017. október 4-én tüntették ki kémiai Nobel-díjjal Joachim Frank és Richard Henderson társaságában a krio-elektromikroszkópia területén végzett korszakalkotó munkásságáért. A Quartz szerint amilyen véresen komolyan hangzik a munkássága, ugyanannyira vicces a Lausanne-i Egyetem honlapján elérhető hivatalos életrajza.

  • 1941 Optimista szülőknek köszönhetően megfogant.
  • 1946 Nem fél többé a sötétben, mert a nap mindig visszatér; ahogy azt Kopernikusz elmagyarázta.
  • 1948-1955 kisérletező tudósi karrierjének első állomása Vallisban és Lausanne-ban (eszközök: kések, tűk, szalagok és gyufák).
  • 1955 Vaud kanton első hivatalosan elismert diszlexiása - ez lehetőséget adott rá, hogy bármiben rossz lehessen... és megértse azokat, akiknek nehézségeik vannak.
  • 1962 Érettségi.
  • 1967 Fizikus-mérnökből biológus lesz az EPUL-ban.
  • 1968 Nagyon fontos.

és így tovább. Életrajzából nem hagyta ki a hat évet, amit pszichoanalízisben töltött.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.